SAD upozoravaju kompanije na izbegavanje ruske cene nafte preko ESPO naftovoda

SAD upozoravaju kompanije na izbegavanje ruske cene nafte preko ESPO naftovoda

Ministarstvo finansija SAD objavilo je u ponedeljak upozorenje američkim kompanijama o mogućim izbegavanjima ograničenja cene ruske nafte za sirovu naftu koja se izvozi kroz naftovod Istočni Sibir Tihog okeana (ESPO) i luke u istočnoj Rusiji, piše Rojters.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) pri odeljenju saopštila je da je upoznata sa izveštajima da se ESPO i druga sirova nafta koja se izvozi preko pacifičkih luka, kao što je Kozmino, možda trguje iznad granice od 60 dolara koju su Rusiji nametnule zapadne zemlje, i da Subjekti u SAD su možda nesvesno pružili usluge za te trgovine.

Zemlje Grupe sedam, uključujući Sjedinjene Države i EU, postavile su ograničenje na ruske isporuke sirove nafte od kraja prošle godine u sklopu sankcija Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

„Ovi američki provajderi usluga možda nisu svesni da pružaju pokrivene usluge koje uključuju rusku naftu kupljenu iznad gornje granice cene, pošto su lica koja nisu iz SAD uključena u izvoz možda dala nepotpunu ili lažnu dokumentaciju ili koristila druge obmanjujuće prakse“, navodi OFAC u upozorenje, prvo te vrste u vezi sa gornjom cenom.

Prema šemi ograničenja cena, kompanijama u zemljama G7 i EU je dozvoljeno da pružaju finansijske usluge kao što su transport, osiguranje i usluge finansiranja ruske nafte i naftnih derivata samo ako se prodaju iznad ograničenja.

OFAC je rekao da neki tankeri možda manipulišu svojim sistemima za automatsku identifikaciju, što je praksa poznata kao lažiranje, kako bi sakrili svoje pozive u Kozminu ili drugim lukama. Prevara takođe može da maskira transfere sa broda na brod kako bi se prikrilo poreklo ruske nafte.

Kancelarija je saopštila da vlasnici brodova i drugi pružaoci usluga mogu da koriste evidenciju i potvrde učesnika na naftnom tržištu da je ruska nafta koju oni opslužuju kupljena ispod gornje granice kako bi izbegli kazne.

Pojedinci ili kompanije koji izbegavaju, izbegavaju ili krše gornju granicu cena mogu biti predmet građanskih ili krivičnih postupaka, saopštio je OFAC. Rapidan Energi Group, kompanija za analizu energetske politike, rekla je da bi kazne mogle uključivati novčane kazne.

Upozorenje je rekla brokerima i trgovcima robom da troškovi dostave, transporta i osiguranja nisu uključeni u gornje granice cena, ali da se nenavođenje takvih troškova može iskoristiti da se sakriju kupovine ruske nafte iznad gornje granice. OFAC je takođe preporučio trgovcima da zadrže dokumente koji pokazuju da su ruska nafta i naftni proizvodi kupljeni na ili ispod limita.