SAD ublažavaju naftne sankcije Venecueli nakon izbornog sporazuma

SAD ublažavaju naftne sankcije Venecueli nakon izbornog sporazuma

Bajdenova administracija u sredu je uveliko ublažila sankcije sektoru nafte i gasa u Venecueli kao odgovor na izborni sporazum 2024. koji je postignut između vlade Venecuele i opozicije u toj zemlji.

„Kao odgovor na ova demokratska dešavanja, Ministarstvo finansija SAD je izdalo opšte dozvole kojima se odobravaju transakcije koje uključuju sektor nafte i gasa u Venecueli i sektor zlata, kao i ukida zabranu sekundarne trgovine“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija u sredu. .

Ministarstvo finansija je spremno da izmeni ili poništi ovlašćenja u bilo kom trenutku ako predstavnici predsednika Nikolasa Madura ne ispune svoje obaveze u dogovoru sa opozicijom, dodaje se.

Promene uključuju izdavanje šestomesečne opšte dozvole za sektor nafte i gasa u Venecueli i još jednu opštu licencu koja dozvoljava poslovanje sa Minervenom – venecuelanskom državnom kompanijom za rudarstvo zlata.

Trezor je takođe ukinuo sekundarnu zabranu trgovanja određenim državnim obveznicama Venecuele i dugom i vlasničkim kapitalom državne naftne kompanije PDVSA, iako je zabrana trgovanja na primarnom venecuelanskom tržištu obveznica i dalje na snazi, navodi se u saopštenju.

Saopštenje je potvrdilo ono što je visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta, koji je želeo da ostane anoniman, rekao Rojtersu ranije u sredu – da SAD nastavljaju sa širokim ublažavanjem sankcija, ali da će poništiti ove korake ako Madurova vlada ne pristane da ukine zabrane opoziciji predsedničke kandidate i oslobađanje političkih zatvorenika.

Prvaka na opozicionim predizborima zakazanim za nedelju, Maria Corina Machado, od juna je zabranjena da obavlja funkciju na 15 godina.

Potezi SAD usledili su nakon višemesečnih pregovora u kojima je Vašington pritiskao Karakas da preduzme konkretne akcije ka demokratskim izborima u zamenu za ukidanje nekih – ali ne svih – strogih sankcija uvedenih pod bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

To označava značajan korak u povećanom angažmanu Bajdenove administracije sa Madurom po pitanjima koja se kreću od energetike do migracije, pomerajući put od Trampove kampanje „maksimalnog pritiska“ protiv zemlje kojom upravljaju socijalisti.