SAD su ignorisale upozorenje sopstvenih naučnika u podršci atlantskoj vetroelektrani

SAD su ignorisale upozorenje sopstvenih naučnika u podršci atlantskoj vetroelektrani

Naučnici iz američke vlade upozorili su federalne regulatore da priobalna vjetroelektrana South Fork u blizini obale Roud Ajlenda ugrožava bakalar južne Nove Engleske, vrstu toliko poštovanu u regionu da drvena rezbarija visi u državnoj kući Masačusetsa.

Odeljenje unutrašnjih poslova je ipak odobrilo projekat.

Upozorenja su dostavljena u neobjavljenoj prepisci nedeljama pre nego što je Unutrašnji biro za upravljanje energijom okeana odobrio plan sa 12 turbina South Fork u novembru 2021. I služe da se podvuku potencijalne ekološke posledice i kompromis po životnu sredinu nadolazećeg buma vetra na moru duž istočne obale SAD . Predsednik Džo Bajden želi da SAD rasporede 30 gigavata vetra na moru do kraja decenije.

Američka industrija u nastajanju već se suočava sa sve većim izazovima zbog borbi u lancu snabdevanja i rastućih troškova, uključujući kamatne stope, što je navelo programere koji stoje iza zasebnog projekta u blizini Masačusetsa da traže odlaganje planiranja ovog poduhvata.

Ekološki izazovi predstavljaju još jedan čeoni vetar za vetar na moru. Iako zaštitnici prirode tvrde da je izgradnja više obnovljive energije bez emisija kritična za borbu protiv klimatskih promena i jačanje okeanskih vrsta koje se smanjuju, kojima preti zagrevanje okeana, kratkoročni uticaji na morski život mogu biti značajni.

Pomorski naučnici upozorili su da bi projekti duž obale Nove Engleske mogli da ugroze severnoatlantske prave kitove. A u avgustu je Savet za upravljanje ribarstvom Nove Engleske identifikovao atlantske vode koje su već iznajmljene za razvoj vetrogeneratora na moru kao „područje staništa od posebne zabrinutosti“, oznaka koja ohrabruje vladu da zauzme stroži i oprezniji pristup izdavanju dozvola.

Zabrinutost oko South Forka, projekta od 132 megavata koji razvijaju Orsted AS i Eversource Energi, fokusirana je na njegovo preklapanje sa Cok Ledgeom, glavnim mrestilištem bakalara i „osetljivim ekološkim područjem koje pruža dragoceno stanište za brojne vrste riba kojima se upravlja na federalnom nivou “, rekao je pomoćnik regionalnog administratora Nacionalne administracije za okeane i atmosferu u pismu zvaničnicima Ministarstva unutrašnjih poslova iz oktobra 2021. Na osnovu interne stručnosti i recenzirane nauke, agencija je rekla da „ovaj projekat ima visok rizik od uticaja na nivou populacije na Atlantski bakalar u južnoj Novoj Engleskoj“.

Populacija atlantskog bakalara u južnoj Novoj Engleskoj je opala zbog prekomernog izlova i zagrevanja okeanskih voda, što je navelo zaštitnike prirode da traže zabranu komercijalnog i rekreativnog ribolova ove kultne vrste.

„Naše zalihe bakalara nisu u odličnom stanju“, jadao se Tom Nies, izvršni direktor Saveta za upravljanje ribarstvom Nove Engleske. „Već neko vreme se borimo da obnovimo naše zalihe bakalara, ali oni još uvek ne proizvode kako bi trebalo.

Odeljenje unutrašnjih poslova preduzelo je neke korake da ublaži uticaj na atlantski bakalar, uključujući izdvajanje nekih oblasti Cok Ledgea iz zakupa. Programeri, od kojih se traži da prate aktivnost bakalara na lokaciji od novembra do kraja marta, planiraju da prilagode planove rada kako bi izbegli bilo kakva uočena područja za mriješćenje. A konačni plan Saut Forka smanjen je sa 15 turbina na 12 nakon upozorenja NOAA.

Ipak, okeanska agencija je krivila Ministarstvo unutrašnjih poslova što je odbacilo druge preporuke za zaštitu bakalara, rekavši da je biro neke odluke zasnovao na pogrešnim pretpostavkama koje ne podržava nauka. To uključuje odluku da se ne blokira zabijanje gomila na samom početku sezone mriješćenja u novembru, iako je NOAA rekla da bi buka mogla odvratiti aktivnost i natjerati neke bakalara da napuste područje.

Portparol Orsteda je odbio da komentariše, a predstavnici Eversorsa nisu komentarisali ovo pitanje.

Predstavnici Biroa za upravljanje energijom okeana nisu posebno komentarisali konačna upozorenja NOAA. Međutim, u toku su sveobuhvatniji napori za ublažavanje uticaja. U saopštenju poslatom e-poštom, biro je naglasio da koristi prostorno modeliranje da vodi svoje odluke o lizingu u Meksičkom zalivu, centralnom Atlantiku i vodama u blizini Oregona.

BOEM takođe razmatra povratne informacije javnosti o svom predloženom planu za ograničavanje uticaja vetra na moru na ribolov kroz bolje postavljanje i dizajn projekta, kao i finansijsku kompenzaciju.