SAD: Strateške rezerve nafte za snižavanje cena

SAD: Strateške rezerve nafte za snižavanje cena

Bajden se hvali da će ovaj potez zaštititi Amerikance od onoga što tvrdi da je „Putinovo povećanje cena“.

Američki predsednik Džo Bajden predstavio je u četvrtak dvosmerni plan za snižavanje cena gasa povećanjem ponude i smanjenjem potražnje, obećavajući da će voditi zemlju ka budućnosti čiste energije, dok će ublažiti njene trenutne rane oslobađanjem miliona barela iz svojih strateških rezervi.

Politika „iskoristi ili izgubi“ dovela bi do toga da Vašington kazni američke naftne kompanije tako što će im naplaćivati naknade za savezne zakupe na kojima nisu bušili godinama, objasnio je Bajden. Naftne i gasne kompanije su takođe obavezne da koriste ono što imaju, rekao je predsednik, ukazujući na 9.000 neiskorišćenih, ali odobrenih proizvodnih dozvola za federalna zemljišta, što iznosi više od milion neiskorišćenih hektara koje američke naftne i gasne kompanije navodno imaju pravo da eksploatišu.

Ako ne koriste zemlju, predložio je Bajden, trebalo bi da plate. „Za američke naftne kompanije koje beleže najveći profit u poslednjih nekoliko godina, one mogu taj profit iskoristiti u produktivnu upotrebu tako što će proizvoditi više […] ponovo pokrenuti bušotine u stanju mirovanja ili proizvoditi na lokacijama koje već iznajmljuju. Američke porodice, rekao je predsednik, „ne mogu sebi da priušte da naftne kompanije sede na njihovim rukama”.

Ono što ne bi trebalo da rade, tvrdi on, je da taj profit šalju investitorima – 80 milijardi dolara samo u prošloj godini, tvrdi on, i verovatno će porasti 2022. Dok je insistirao da je „kapitalista“, Bajden je kritikovao naftne kompanije zbog unovčavajući „Putinovo povećanje cena“ dok su se Amerikanci mučili da stave hranu na sto.

„Nemam problema sa korporacijama koje ostvaruju dobar profit“, insistirao je Bajden, ali „ulažući taj profit u proizvodnju i inovacije, to je ono što bi trebalo da rade. Investirajte u svoje klijente. To nije [samo] patriotski pogled; to je dobro i za vaš posao.”

Bajden je na kraju priznao da je za ponovno pokretanje proizvodnje nafte bilo potrebno vreme, ali je obećao da će osloboditi milion barela dnevno iz nacionalnih strateških rezervi nafte u narednih šest meseci, što iznosi 180 miliona barela, kao meru zaustavljanja.

Ova nagrada bi bila privremena, upozorio je Bajden, navodeći da će na kraju SAD i ostatak sveta morati da se odviknu od fosilnih goriva i ubrzaju prelazak na „budućnost čiste energije koja je napravljena u Americi sa američkim proizvodima i američkim vrednostima“. Da bi pokrenuo taj projekat, predsednik je najavio da će koristiti Zakon o odbrambenoj proizvodnji da obezbedi američki lanac snabdevanja baterijama za električna vozila i mineralima potrebnim za njihovu proizvodnju: litijum, grafit, nikl i drugi elementi koji su retki u SAD, ali u izobilju u zemljama poput Rusije i Kine.

Bajden, zabrinjavajuće, nije objasnio kako bi konkretno Zakon o odbrambenoj proizvodnji obezbedio lanac snabdevanja za ove minerale, i sugerisao je da će zemlja biti uključena u širenje jevanđelja zelene energije, izvozeći te tehnologije širom sveta.

Priznao je da su njegove ideje potekle od 11 najvećih američkih komunalnih kompanija, čiji su ga generalni direktori posetili ranije ovog meseca, ali je insistirao da su mu rekli da će se ušteda energije odmah pojaviti na porodičnim računima i obećao da će porodice platiti 6.500 dolara po kući kako bi izdržale svoje domovi.

Što se tiče razloga koji stoje iza američkih problema sa gorivom, Bajden je prvo okrivio pandemiju Covid-19 za opadanje potražnje za naftom, a zatim „snagu i brzinu našeg oporavka“ zbog toga što je ponovo skočila u nebo. On se na kraju opredelio za ruskog predsednika Vladimira Putina kao pravi izvor nevolja Amerikanaca i razlog zašto je gas porastao za jedan dolar po galonu u mnogim gradovima čim je prvi ruski vojnik kročio u Ukrajinu.

„Naši porodični budžeti, vaši porodični budžeti, ništa od toga ne bi trebalo da zavisi od toga da li diktator objavljuje rat“, požalio se Bajden. Dok SAD dobijaju manje od 3% svoje nafte iz Moskve, Bajden je u više navrata povezivao skok cena goriva direktno sa svojim embargom na rusku naftu i gas, željan da bude viđen kao onaj koji kažnjava Rusiju.

Bajden je takođe obećao da ga neće odvratiti od svog plana, otkrivši da je „otvoren za dogovore da ojača plan, ali ja neću biti odložen“. Učinio bi sve što je potrebno „da vas zaštiti od Putinovog povećanja cena“, rekao je Bajden, izjavivši da „Amerikanci ne mogu da priušte [politiku] trenutno“, ali da smo „mi jedina nacija koja je preokrenula svaku krizu koju smo imali ikada suočen sa mogućnošću.”