SAD spremaju da prestignu Kinu kao glavni nemački trgovinski partner

SAD spremaju da prestignu Kinu kao glavni nemački trgovinski partner

SAD su na putu da prestignu Kinu kao vodećeg trgovinskog partnera Nemačke već sledeće godine, izvestio je Rojters ove nedelje, pozivajući se na Nemačku industrijsku i privrednu komoru (DIHK). Kina je na prvom mestu poslednjih sedam godina.

Nemački izvoz i uvoz u Kinu zajedno su prošle godine iznosili oko 253 milijarde evra (272 milijarde dolara), dok je odgovarajuća cifra za SAD bila 252,3 milijarde evra (271,9 milijardi dolara), pokazuju preliminarni podaci nemačkog Saveznog zavoda za statistiku.

Ako se trenutni trend nastavi, SAD će verovatno zasjeniti Kinu kao glavni nemački trgovinski partner sledeće godine, navodi DIHK.

„U ovom trenutku nema znakova značajnog povećanja potražnje za proizvodima proizvedenim u Nemačkoj iz Kine“, rekao je izvršni direktor DIHK-a za spoljnu trgovinu, Volker Trejer.

„Američka ekonomija trenutno napreduje znatno bolje nego na mnogim drugim važnim tržištima prodaje za Nemačku, kao što su zemlje u EU“, dodao je on.

U međuvremenu, nemački izvoz u SAD je u porastu. U 2023. godini preko Atlantika je poslata roba u vrednosti od skoro 158 milijardi evra (170,2 milijarde dolara), čime je udeo SAD u ukupnom nemačkom izvozu povećan na oko 10 odsto, navodi se u saopštenju.

Nemački izvoz u Kinu opao je za skoro 9% na oko 97 milijardi evra (104,5 milijardi dolara) 2023. godine, pošto su automobili i hemijski proizvodi zabeležili posebno primetan pad. Uvoz iz Kine je u međuvremenu opao za skoro petinu, na nešto manje od 156 milijardi evra (168 milijardi dolara) prošle godine, pokazuju statistike.