SAD prodaju više borbenih aviona u Evropi

SAD prodaju više borbenih aviona u Evropi

Vašington je rekao da će sporazum o naoružanju sa Bugarskom ojačati snage NATO-a u regionu Crnog mora.

Sjedinjene Države su odobrile prodaju velikog ratnog aviona Bugarskoj u vrednosti većoj od 1,6 milijardi dolara, pristajući da prebace nekoliko F-16 toj istočnoevropskoj naciji u pokušaju da modernizuju svoju vojsku.

Stejt department je u ponedeljak odobrio sporazum. Pored osam borbenih aviona F-16, on takođe uključuje niz projektila, senzora i rezervnih delova, koji iznose ukupno 1,67 milijardi dolara, prema Američkoj agenciji za odbrambenu bezbednost i saradnju (DSCA).

„Ova predložena prodaja će podržati ciljeve spoljne politike i nacionalne bezbednosti Sjedinjenih Država tako što će pomoći da se poboljša bezbednost saveznika u NATO-u koji je sila političke stabilnosti i ekonomskog napretka u Evropi“, navodi agencija, dodajući da će to omogućiti bugarsko vazduhoplovstvo da „rutinski rasporedi moderne borbene avione u regionu Crnog mora“.

Međutim, DSCA je primetila da prodaja „neće promeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regionu“, umesto toga navodeći da će promovisati zajedničku odbrambenu doktrinu među saveznicima u NATO-u i omogućiti Bugarskoj da nastavi „modernizaciju svojih oružanih snaga“.

Ako ga zakonodavci odobre, američki izvođači bi bili dodijeljeni zemlji na tri godine kako bi na licu mjesta ponudili „logističku podršku“ za avion, koji proizvodi Lockheed Martin i koji ostaje jedan od najboljih višenamjenskih borbenih aviona u američkom arsenalu . Trenutno njime upravlja najmanje 25 vojski širom sveta.

Članica NATO alijanse od 2004. godine, Bugarska je odlučila da zameni svoju zastarelu flotu lovaca MiG-29 iz sovjetske ere 2019. godine, pristajući da kupi određeni broj F-16 za 1,25 milijardi dolara, što je navodno bila najveća nabavka oružja Sofije od raspada. SSSR-a.