SAD nastoje da prepolove energetske prihode Ruske Federacije do 2030. godine

SAD nastoje da prepolove energetske prihode Ruske Federacije do 2030. godine

SAD nameravaju da prepolove ruske prihode od nafte i gasa do kraja ove decenije, rekao je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetiku Džefri Pajet u intervjuu za Fajnenšel tajms.

„Učinićemo sve što je u našoj moći da to postane stvarnost“, uveravao je on, pozivajući se na prognozu Međunarodne agencije za energetiku da bi ruski izvoz nafte i gasa mogao pasti za najmanje 40-50 odsto do 2030. godine ako Zapad uvede sankcije ruskoj energetskoj industriji.

Prema rečima zvaničnika, koji je ranije radio kao ambasador u Ukrajini, američke sankcije, posebno protiv energenata, trebalo bi da postanu garancija da Ruska Federacija nikada više neće moći da napadne nekog od svojih suseda.

„Ovo je nešto sa čime ćemo morati da se bavimo godinama koje dolaze sve dok Putin nastavi ovaj rat“, rekla je Pejet.

„Svrha ovih sankcija je da se promeni ponašanje Ruske Federacije i osigura da Putin neće imati priliku, čak i ako neka vrsta mira ne bude postignuta, da iskoristi tri do četiri godine da se ponovo naoruža i pripremi za treću fazu invazija na Ukrajinu“, dodao je on.

Pajet je naglasio da SAD traže načine da učine manje efikasnom flotu u senci Ruske Federacije, koju koriste da zaobiđu ograničenja koja joj omogućavaju da prodaje naftu kupcima, uglavnom u Indiji i Kini, po cenama koje prelaze gornju granicu. koje su postavile zemlje G7.

Na pitanje da li će Vašington podržati mere koje bi primorale zapadne osiguravače da zahtevaju više informacija od pošiljalaca i sprovode detaljnije inspekcije brodova koji prevoze rusku naftu, zvaničnik je rekao da će SAD pratiti razvoj događaja i pozvao na naknadne mere.

„Moje kolege u Ministarstvu finansija koje vode ovaj posao veoma pažljivo razmatraju kako možemo da obezbedimo kontinuiranu efikasnost ove politike“, rekao je Pajet.

On je takođe ukazao da je ometanje budućih prihoda Rusije jednako važno kao i nanošenje štete njenim trenutnim finansijama.

„Ovo ima ogromne geopolitičke implikacije u smislu kako Kremlj može da se ponaša na međunarodnoj sceni i sposobnosti Rusije da koristi svoje energetske resurse kao strateško bogatstvo, kao i da nastavi revanšističke akcije protiv svojih suseda“, rezimirao je Pajet.

Prema prethodnim medijskim izveštajima, vlasnici naftnih tankera u najmoćnijoj zemlji koja poseduje brodove, Grčkoj, smanjili su količinu ruske nafte koju nose.

Pre toga je objavljeno da su tri velike grčke brodarske kompanije prestale da transportuju rusku naftu poslednjih nedelja kako bi izbegle američke sankcije uvedene pojedinačnim prevoznicima nafte iz Ruske Federacije.

U oktobru su SAD uvele prve sankcije protiv vlasnika tankera u Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji su transportovali rusku naftu po ceni većoj od granice od 60 dolara po barelu koju su postavile zapadne zemlje. Kasnije su sankcionisana još tri broda.