Rojters: SAD pozivaju Indiju da se pridruži antiruskom naftnom kartelu

Rojters: SAD pozivaju Indiju da se pridruži antiruskom naftnom kartelu

SAD su održale „ohrabrujuće“ razgovore sa Indijom o ograničenju cene ruske nafte koju Vašington želi da uvede kako bi ograničio prihode Moskve i snizio globalne cene sirove nafte, preneo je Rojters u ponedeljak.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je trenutno na putovanju u Aziji, rekla je agenciji da se generalno oseća pozitivno u vezi sa predloženom merom.

„Videćemo gde će izaći. Razgovori koje sam vodila su generalno bili ohrabrujući“, rekla je Jelen, a prenosi Rojters.

Prema jednom visokom zvaničniku Ministarstva finansija koji se citira u izveštaju, Indija nije dala nikakva obećanja SAD o ograničenju cene nafte, ali nije „izrazila neprijateljstvo prema ovoj ideji“.

SAD pokušavaju da ubede Indiju i Kinu da se pridruže kartelu kupaca koji bi postavio ograničenje cene ruske nafte. Eksperti sumnjaju da će se nacije složiti, jer obe trenutno zalihe ruske nafte po velikim sniženjima. U ranijem intervjuu za Vall Street Journal, Jelen je rekla da će predložena gornja granica za rusku naftu i dalje učiniti cenu dovoljno profitabilnom da zemlja nastavi proizvodnju.

Porast globalnih cena energije pomogao je Rusiji da nadoknadi manji izvoz izazvan globalnim ograničenjima na fosilna goriva u zemlji. Ruski prihodi od nafte porasli su na oko 20 milijardi dolara u maju, prema Međunarodnoj agenciji za energiju. SAD i njihovi saveznici žele da ograniče prihode Moskve u pokušaju da je nateraju da napusti svoju vojnu operaciju u Ukrajini.