SAD kažu da se protive kontroli izvoza metala od strane Kine i da će konsultovati saveznike

SAD kažu da se protive kontroli izvoza metala od strane Kine i da će konsultovati saveznike

Sjedinjene Države se „odlučno“ protive kontroli izvoza koje je objavila Kina za galijum i germanijum, metale potrebne za proizvodnju poluprovodnika i druge elektronike, rekao je u sredu portparol američkog Ministarstva trgovine, dodajući da će Vašington konsultovati svoje partnere. i saveznici da reše to pitanje.

Ranije ove nedelje, Kina je uvela kontrolu izvoza proizvoda od galijuma i germanijuma, koji se koriste u električnim vozilima (EV) i kablovima sa optičkim vlaknima. Iznenadna najava kontrola od 1. avgusta naterala je kompanije da se bore da obezbede snabdevanje i povećale cene.

Germanijum se koristi u kompjuterskim čipovima velike brzine, plastici i u vojnim aplikacijama kao što su uređaji za noćno osmatranje, kao i senzori satelitskih snimaka. Galijum se koristi u radarskim i radio komunikacionim uređajima, satelitima i LED diodama.

„Ove akcije naglašavaju potrebu za diverzifikacijom lanaca snabdevanja. Sjedinjene Države će se angažovati sa našim saveznicima i partnerima da se pozabave ovim problemom i da izgrade otpornost u kritičnim lancima snabdevanja“, naveo je portparol Ministarstva trgovine u saopštenju poslatom e-poštom.

Taj potez Kine, za koji je njeno ministarstvo trgovine reklo da štiti nacionalnu bezbednost, ekonomski analitičari su videli kao odgovor na eskalirajuće napore Vašingtona da obuzda tehnološki napredak Kine.

Saopštenje je stiglo uoči praznika Dana nezavisnosti SAD i neposredno pre posete američkog sekretara finansija Dženet Jelen Pekingu.

Evropska komisija je takođe izrazila zabrinutost, dok je nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao da bi svako proširenje kontrole na materijale poput litijuma bilo „problematično“.

Ovo pitanje označava najnovije poglavlje tenzija između SAD i Kine koje su eskalirale poslednjih godina oko pitanja poput trgovinskih tarifa, porekla pandemije COVID-19, sajber bezbednosti, optužbi za špijuniranje i tehnološke konkurencije.