Predsednik Forda: SAD još ne mogu da se takmiče sa Kinom na električnim vozilima

Predsednik Forda: SAD još ne mogu da se takmiče sa Kinom na električnim vozilima

Izvršni predsednik Ford Motor (F.N) Bill Ford rekao je da Sjedinjene Države još nisu spremne da se takmiče sa Kinom u proizvodnji električnih vozila, piše Rojters.

„Razvili su se veoma brzo, i razvili su ih u velikom obimu. A sada ih izvoze“, rekao je Ford za CNN-ov nedeljni program „Fareed Zakaria GPS“. „Oni nisu ovde, ali će doći ovde, mislimo da u nekom trenutku moramo da budemo spremni, a mi se spremamo“, rekao je Ford.

U februaru, proizvođač automobila najavio je planove da uloži 3,5 milijardi dolara u izgradnju fabrike baterija za električna vozila u Mičigenu u dogovoru koji je uključivao korišćenje tehnologije kineske kompanije za baterije CATL, privlačeći pažnju američkog senatora Marka Rubija koji je pitao Bajdenovu administraciju da pregleda dogovor.

Bil Ford, koji je praunuk osnivača kompanije Henrija Forda, rekao je u programu da je fabrika baterija u Mičigenu šansa za Fordove inženjere da nauče tehnologiju i da je potom sami koriste.

„To (Mičigen) je Fordova fabrika u potpunom vlasništvu. Oni će biti naši zaposleni, a sve što radimo je da licenciramo tehnologiju. To je to.“ rekao je.

Generalni direktor Forda Džim Farli rekao je u maju da su kineski proizvođači električnih vozila njegovi glavni rivali u sektoru i da je Fordu potreban prepoznatljiv brend ili niži troškovi da bi pobedio kineske proizvođače automobila.

„Mislim da mi vidimo Kineze kao glavnog konkurenta, a ne GM ili Tojotu. Kinezi će biti moćna kompanija“, rekao je on.