SAD finaliziraju oštra povećanja carina na kineska električna vozila i drugu robu

SAD finaliziraju oštra povećanja carina na kineska električna vozila i drugu robu

Sjedinjene Države su u petak uvele povećanje carina na kinesku robu vrednu milijarde dolara, pri čemu će carina od 100 odsto na električna vozila i 25 odsto na baterije za EV stupiti na snagu za dve nedelje.

Bela kuća je u maju najavila naglo povećanje tarifa, ciljajući ključne sektore uključujući električna vozila, poluprovodnike, baterije i solarne ćelije — što je izazvalo vatreni odgovor Pekinga.

Takođe dolazi uoči predsedničkih izbora u novembru, gde i demokrate i republikanci nastoje da pokažu oštar stav prema Kini dok se konkurencija između obe zemlje pojačava.

„Današnja finalizovana povećanja carina će biti usmerena na štetne politike i prakse Narodne Republike Kine koje nastavljaju da utiču na američke radnike i kompanije“, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj u saopštenju.

Osim povećanja carina koje stupaju na snagu kasnije ovog meseca, uključujući i one na solarne ćelije, kancelarija američkog trgovinskog predstavnika potvrdila je da će carina od 50 odsto na poluprovodnike – što je naglo povećanje u odnosu na ranije – početi 2025.

Carina od 25 odsto na litijum-jonske baterije koje nisu EV biće uvedena u januaru 2026, saopštio je USTR.

Povećanja carina na robu vrednu oko 18 milijardi dolara preduzeta su nakon revizije nameta uvedenih za vreme tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, što je uticalo na oko 300 milijardi dolara robe iz Kine.

Potezi ove godine utiču na proizvode koji su već bili ciljani ranijim Trampovim tarifama, kao i na dodatne.

Ali potezi Bajdenove administracije prevazilaze tehnologiju za zelenu energiju, utičući i na robu poput dizalica i medicinskih proizvoda.

Tarife na dizalice od broda do obale ove godine će porasti na 25 odsto, saopštio je USTR.

Ali konačna odluka dozvoljava izuzeće za kineske dizalice naručene pre sredine maja, ako se isporuče pre maja 2026.

Ovaj potez u petak omogućava izvesno odlaganje lučkim operaterima, s obzirom da Kina dominira industrijom, dok Sjedinjene Države rade na obnovi sopstvenih kapaciteta za proizvodnju lučkih dizalica.

Što se tiče medicinskih proizvoda, USTR je rekao da će podići tarife na medicinske maske za lice na 50 procenata – više od predloženog nivoa od najmanje 25 procenata.

Ali to je odložilo početak tarifa od 50 odsto do 2026. godine, kako bi se dalo vreme za pomeranje sa kineskih prodavaca.

Nalozi bi takođe uticali na predmete kao što su medicinske rukavice.

Administracija predsednika Džoa Bajdena upumpala je ogromna sredstva u oblasti poput proizvodnje i istraživanja poluprovodnika, zajedno sa naporima da se podstaknu zelene investicije, i zabrinuta je zbog podcenjenog izvoza iz Kine.

U petak je američka vlada takođe najavila da će preduzeti mere da obuzda porast pošiljki niže vrednosti koje ulaze bez carina – zabrinuta zbog toga što kineski proizvodi ulaze uz minimalnu kontrolu.

Pravilo trgovine je poznato kao de minimis, a inostrane pošiljke su kvalifikovane za izuzeće ako je fer maloprodajna vrednost uvezenih artikala 800 dolara ili manje.