SAD eskalira trgovinski spor sa Meksikom oko ograničenja na genetski modifikovani kukuruz

SAD eskalira trgovinski spor sa Meksikom oko ograničenja na genetski modifikovani kukuruz

Vlada SAD saopštila je u četvrtak da formalno traži panel za rešavanje spora u svom tekućem sporu sa Meksikom oko njegovih ograničenja na genetski modifikovani kukuruz, piše AP.

Meksičko odeljenje za ekonomiju saopštilo je da je primilo obaveštenje i da će braniti svoj stav. U saopštenju se tvrdi da „mere o kojima se raspravlja nisu imale uticaja na trgovinu“ i da stoga ne krše sporazum o slobodnoj trgovini Sjedinjenih Država-Meksiko-Kanada, poznat kao USMCA.

Kancelarija trgovinskih predstavnika SAD, ili USTR, usprotivila se meksičkoj zabrani GM kukuruza za ljudsku ishranu i planira da ga na kraju zabrani kao stočnu hranu.

USTR je u saopštenju naveo da „mere Meksika nisu zasnovane na nauci i da podrivaju pristup tržištu koje je pristao da obezbedi u USMCA“.

Sada će biti izabrana komisija stručnjaka i imaće oko pola godine da prouči žalbu i objavi svoje nalaze. Trgovinske sankcije bi mogle uslediti ako se utvrdi da je Meksiko prekršio sporazum o slobodnoj trgovini između SAD i Meksika i Kanade.

Vlada SAD je u junu saopštila da razgovori sa meksičkom vladom o tom pitanju nisu dali rezultate.

Meksiko želi da zabrani biotehnološki kukuruz za ljudsku ishranu i možda ga na kraju zabrani i za stočnu hranu, nešto za šta oba njegova severna partnera kažu da bi naštetilo trgovini i prekršilo zahteve USMCA da se svi zdravstveni ili bezbednosni standardi zasnivaju na naučnim dokazima.

Meksiko je vodeći uvoznik američkog žutog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana. Skoro sve se hrani stokom, svinjama i pilićima u Meksiku, jer Meksiko ne uzgaja dovoljno kukuruza za hranu. Kukuruz za ljudsku ishranu u Meksiku je skoro u potpunosti domaći beli kukuruz, iako bi čips od kukuruznog brašna ili drugi prerađeni proizvodi potencijalno mogli da sadrže GM kukuruz.

Meksiko tvrdi da biotehnološki kukuruz može imati zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali još nije predstavio dokaz.

Meksiko je ranije izgledao željan da izbegne veliki obračun sa Sjedinjenim Državama po pitanju kukuruza – ali ne toliko željan da potpuno odustane od bilo kakve zabrane.

U februaru je meksičko odeljenje za privredu izdalo nova pravila koja su izbacila datum za zamenu uvoza GM kukuruza za životinje. Nova pravila kažu da će meksičke vlasti sprovesti „postepenu zamenu“ GM stočne hrane i mlevenog kukuruza, ali ne postavljaju datum za to i kaže da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka „sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja. ”

Prema prethodnoj verziji pravila, neki američki uzgajivači brinuli su se da bi zabrana GM kukuruza za životinje mogla da se dogodi već 2024. ili 2025. godine.

Iako je datum odbačen, jezik je ostao u pravilima o eventualnoj zameni GM kukuruza, nečemu što bi moglo da izazove skok cena mesa u Meksiku, gde je inflacija već visoka.

Američki farmeri su zabrinuti zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta za američki kukuruz. Meksiko je godinama uvozio GM kukuruz iz SAD, kupujući oko 3 milijarde dolara godišnje.