Ruski sud zamrznuo imovinu JP Morgan

Ruski sud zamrznuo imovinu JP Morgan

Arbitražni sud Moskovske oblasti u sredu je naredio zamrzavanje sredstava koja pripadaju dvema američkim bankarskim kompanijama, JP Morgan Chase i The Bank of Nev Iork Mellon. Ova mera navodno utiče na skoro 93,5 milijardi rubalja (1 milijardu dolara) koje drže institucije i njihove podružnice u zemlji.

Privremena mera je preduzeta u okviru predmeta koji je krajem prošlog meseca podneo sudu glavni tužilac Rusije. Ovaj podnesak je najnoviji u nizu slučajeva koji se vrte oko likvidacije Međunarodne rezervne banke (MR Bank), podružnice najveće ruske Sberbanke, od strane ukrajinskih vlasti početkom 2022.

U vreme likvidacije, MR banka je držala skoro 372 miliona dolara u dve američke banke, uključujući oko 250 miliona dolara kod The Bank of Nev Iork i 121,1 miliona dolara kod JP Morgan. Sredstva su završila van domašaja Sberbanke i njenog glavnog akcionara, ruske vlade, zbog postupaka ukrajinskih vlasti i finansijskih ograničenja koje su uvele SAD, tvrdi tužilaštvo.

Tužilaštvo je zatražilo od suda da uhapsi sva sredstva koje dve američke banke drže u Citibank Russia, i da na kraju dodeli Sberbanci 372 miliona dolara odštete. Sredstva su držana na takozvanim računima „Tip S“, koje je Moskva uvela na početku sukoba sa Ukrajinom kao kontrameru protiv zapadnih sankcija. Glavna svrha takvih strogo ograničenih računa bila je sprečavanje kretanja sredstava iz zemlje od strane entiteta iz odabranih „neprijateljskih nacija“.

Njujorška banka je pronađena u posedu „samo“ oko 66 miliona dolara na svojim računima tipa S. S obzirom na to da su izgubljena sredstva MR banke smatrana predmetom solidarne odgovornosti, ostatak mora biti oduzet od JP Morgana, tvrdi tužilaštvo.

Iako ukupan iznos zamrznutih sredstava nije javno objavljen, izveštaji ruskih medija sugerišu da se na računima tipa S JP Morgan nalazi skoro 919 miliona dolara, čime je ukupan iznos pogođen hapšenjem oko 985 miliona dolara.