Ruski petrohemijski gigant će povećati izvoz polimera u Indiju

Ruski petrohemijski gigant će povećati izvoz polimera u Indiju

Ruska petrohemijska kompanija Sibur International planira značajno povećati izvoz polimera u Indiju, rekao je izvršni direktor kompanije Andrej Frolov za Economic Times u intervjuu objavljenom u ponedeljak.

Prema Frolovu, ova južnoazijska zemlja mogla bi da postane glavna destinacija za isporuke iz Siburove nove fabrike polimera, Amurskog gasnog hemijskog kompleksa (GCC), koja je u izgradnji na Dalekom istoku Rusije.

„Indija bi mogla da postane jedno od ciljnih tržišta za Sibur nakon što fabrika bude operativna… Izvoz polimera u Indiju je trenutno izazovan zbog dugačke logističke rute. Naše postojeće fabrike su usred Evroazije. Međutim, kada pokrenemo Amur GCC… očekujemo da ćemo značajno povećati izvoz polimera u Indiju“, rekao je Frolov. On je dodao da kompanija aktivno radi na novim transportnim rutama za Indiju, „koristeći prednost povoljne geografske lokacije Amur GCC-a na istoku zemlje. ”

Amur GCC je projektovan za proizvodnju 2,7 miliona tona polimera (polietilena i polipropilena) godišnje. Polimeri se široko koriste u ambalaži, fiberglasu, izolaciji kablova i žica, epoksidnom lepku, tepisima, užadima i plastičnim proizvodima, uključujući polietilenske šolje, igračke, kante i kese za namirnice.

Prema izjavama kompanije ranije ove godine, očekuje se da će izgradnja fabrike biti završena 2026. godine, a početak proizvodnje 2027. Objekat je zajednički projekat Sibura i kineskog Sinopec-a, koji poseduju 60% i 40% udela. Kompleks će postati glavni potrošač etana i tečnih ugljovodoničnih gasova iz Gaspromove fabrike za preradu gasa Amur, koja je takođe u izgradnji.

Sibur ima jake veze sa Indijom i prisutan je u zemlji više od jedne decenije. Strateški partner ruske kompanije u Indiji je Reliance Industries, a takođe ima 25% udela u Reliance Sibur Elastomers Private Ltd, zajedničkom preduzeću za proizvodnju butilne gume, proizvoda koji se široko koristi u industriji guma i farmaceutskoj industriji.