Ruski ministar predlaže zabranu izvoza goriva

Ruski ministar predlaže zabranu izvoza goriva

Ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev upozorio je u sredu da bi ruskim poljoprivrednicima možda nedostajalo goriva za predstojeću žetvu i zimsku sadnju, predlažući privremena ograničenja izvoza kao moguće rešenje.

„Imamo problem sa zalihama goriva“ u nekoliko regiona, rekao je Patrušev parlamentarnom odboru. Bez goriva, rekao je on, poljoprivrednici će „zaustaviti žetvu i neće saditi ozime useve. To bi bila katastrofa.”

Prošle nedelje, podsetio je Patrušev poslanike, ministarstvo je primetilo alarmantan rast cena goriva i maziva koji se koriste u poljoprivredi. Problem je od tada evoluirao u potrebu da se do novembra obezbedi oko 500.000 tona goriva.

„Sada sarađujemo veoma blisko sa Ministarstvom energetike, direktno ćemo komunicirati sa rafinerijama nafte i tražiti neophodnu količinu u svakom regionu kako bi poljoprivrednici mogli da je dobiju“, rekao je Patrušev, ukazujući na prvog zamenika ministra energetike Pavela Sorokina, koji takođe prisustvovao sastanku.

Rekavši da je samo „razmišljao naglas“, Patrušev je predložio da jedan od načina da se to dogodi je „privremeno obustavljanje izvoza naftnih derivata dok ne stabilizujemo situaciju na domaćem tržištu“.

Patruševljevo odeljenje je već izradilo predlog kabinetu kojim se od Ministarstva energetike traži da zabrani dilerima goriva da izvoze naftu i naftne derivate u inostranstvo, i da to dozvoli samo rafinerijama nafte.

Cena nafte je ranije ove nedelje porasla preko 90 dolara po barelu, nakon što su se Rusija i Saudijska Arabija dogovorile da produže smanjenje proizvodnje. Moskva je nastavila da izvozi naftu brzim tempom, bez obzira na pokušaj „ograničenja cene“ G7 na 60 dolara po barelu. Od srede, na berzi u Sankt Peterburgu, premium benzin je iznosio 75.457 rubalja (766,84 dolara) po metričkoj toni, sa standardnim benzinom po ceni od 66.031 (671,05 dolara) i dizelom po ceni od 70.377 rubalja (715,21 dolara).