Ruski Lukoil razmatra prodaju rafinerije nafte u Bugarskoj

Ruski Lukoil razmatra prodaju rafinerije nafte u Bugarskoj

Ruski naftni gigant Lukoil izjavio je u utorak da razmatra prodaju svoje rafinerije u Bugarskoj jer vlada te zemlje planira da obustavi uvoz ruske sirove nafte.

Ovo se navodi u poruci na sajtu „Lukoila“.

„S obzirom na značajnu promenu u uslovima poslovanja preduzeća Lukoil grupe na teritoriji Bugarske, započet je rad na preispitivanju strategije za ovu imovinu. Analiziraće se različite opcije… uključujući i prodaju posla“, navodi se u saopštenju. poruka glasi.

Bugarska, koja je pre rata bila skoro potpuno zavisna od ruskog uvoza nafte i gasa, u poslednje vreme pokušava da se oslobodi ove zavisnosti.

Bugarskoj je odobreno izuzeće od embarga EU na rusku naftu do kraja 2024. godine, što je dozvolilo rafineriji Lukoil da proizvodi naftu za sopstvenu potrošnju, izvozi naftne derivate u Ukrajinu i, u manjoj meri, u Evropu.

Međutim, nova proevropska vlada ove zemlje planira da ukine ovo izuzeće od embarga do marta sledeće godine, prema nedavnom predlogu parlamenta koji bi trebalo da bude ratifikovan u narednim nedeljama.

Vlada je takođe uvela porez od 60 odsto na dobit ruskih naftnih kompanija.

U saopštenju od utorka, Lukoil je osudio „usvajanje diskriminatornih zakona i drugih nepravednih, pristrasnih političkih odluka od strane bugarske vlade u vezi sa rafinerijom“.

Podsetimo, u septembru je naftna luka Rosenec kod grada Burgasa u Bugarskoj, koju je kontrolisao ruski naftni gigant Lukoil, prebačena na upravljanje državnom preduzeću.

A u proleće je Lukoil u Bugarskoj kažnjen sa 100 miliona evra zbog zloupotrebe dominantnog položaja.