Moskva: Ruski gotovinski promet dostigao rekord svih vremena

Moskva: Ruski gotovinski promet dostigao rekord svih vremena

Prema izveštajima iz Moskve, obim gotovine u opticaju u Rusiji je 1. jula 2023. iznosio 17,8 biliona rubalja (198 milijardi dolara), što je više od 9% više od početka godine, pokazuju podaci koje je Centralna banka objavila prošle nedelje.

Brojka je za 42 milijarde dolara veća nego u istom mesecu 2022. godine i predstavlja rekord svih vremena od kada je statistika postala dostupna javnosti.

Centralna banka je ranije saopštila da je „povećana potražnja“ za gotovinom delom posledica dodatne potrebe za papirnim novcem u novim ruskim regionima, gde su sva naselja od januara prešla na novčanice u rublji. Ruska rublja je postala zvanična valuta Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, bivših ukrajinskih teritorija koje su prošle godine glasale za pridruživanje Rusiji na referendumima.

Centralna banka je takođe navela ulogu plaćanja u javnom sektoru koja ljudi imaju tendenciju da podižu delimično u gotovini i potrebe turista koji posećuju Rusiju.

Izveštaj Blumberga prošlog meseca sugerisao je da bi porast cirkulacije gotovine u Rusiji mogao da ukaže na smanjenje poverenja u lokalne banke, pogoršanje poreskih obaveza i rastući udeo sive ekonomije. List je takođe povezao povećanje upotrebe gotovine sa uplatama privatnoj vojnoj kompaniji Vagner, koja je donedavno igrala istaknutu ulogu u sukobu u Ukrajini.

Nakon pobune u junu, članovima Vagnera je ponuđena mogućnost da se penzionišu, potpišu ugovore sa ruskom vojskom ili se presele u Belorusiju zajedno sa osnivačem grupe, Evgenijem Prigožinom.

Analitičari su takođe pripisali rastuću cirkulaciju gotovine u Rusiji finansiranju četiri nova regiona, inflaciji i prelasku stanovništva na štedni model ponašanja, koji radije čuva gotovinu kod kuće.

Osim toga, potražnja za nacionalnom valutom je porasla širom zemlje zbog rasta kursa dolara i evra, kažu stručnjaci.

Udeo američkog dolara i evra u ruskim naseljima pao je sa 90% početkom 2022. na manje od 50% do kraja godine i nastaviće da pada, rekao je za RT prošlog meseca zamenik ruskog ministra ekonomskog razvoja Vladimir Iljičev. U zavisnosti od različitih scenarija, rusko Ministarstvo finansija očekuje da će se do kraja godine udeo dolara i evra smanjiti na 10-15 odsto, otkrio je zamenik ministra.