Ruske zlatne rezerve dostigle novi rekord

Ruske zlatne rezerve dostigle novi rekord

Ruske zlatne rezerve premašile su istorijski maksimum u monetarnom smislu, dostigavši 151,9 milijardi dolara u novembru, prema najnovijim podacima koje je objavila Banka Rusije.

Zalihe su porasle za 2,2%, ili 3,198 milijardi dolara na mesečnom nivou; međutim, u fizičkom smislu, zlatne rezerve zemlje su smanjene za oko 16 tona na 2.315 tona, smanjujući se drugi mesec zaredom, pokazuju podaci. Do povećanja vrednosti došlo je zbog rasta globalnih cena zlata.

Ukupne međunarodne zlatne i devizne rezerve Rusije u decembru su iznosile 592,352 milijarde dolara, dok su strane valute činile 412,261 milijardu dolara.

Ruske devizne rezerve se sastoje od monetarnog zlata, specijalnih prava vučenja (SDR) u okviru MMF-a, kao i od strane valute i fizičkog zlata u zemlji.

Otprilike polovinu ruskih deviznih rezervi koje se drže u inostranstvu zamrznule su zapadne centralne banke u martu 2022. kao deo sankcija zbog sukoba u Ukrajini. Preostala imovina koja se sastoji od zlata i strane valute, uključujući kineski juan, drži se u zemlji.

Zapadne zemlje trenutno rade na pravnom mehanizmu koji bi omogućio konfiskovanje zamrznute ruske imovine za pomoć Ukrajini.

Ranije ove godine pojavili su se medijski izveštaji da je sve više nacija počelo da vraća zlatne rezerve usred sankcija uvedenih Rusiji. Skoro 60 odsto ispitanika u anketi koju je sprovela investiciona kompanija Invesko reklo je da je zamrzavanje skoro polovine ruskih deviznih rezervi učinilo zlato privlačnijim. U međuvremenu, udeo centralnih banaka i državnih fondova koji se odlučuju da čuvaju rezerve u svojim zemljama iznosio je 68 odsto u poređenju sa 50 odsto u 2020.