Rusija smanjuje izvoz LNG-a zbog sankcija

Rusija smanjuje izvoz LNG-a zbog sankcija

Sibur, najveća ruska petrohemijska kompanija i izvoznik tečnog naftnog gasa (LNG), smanjuje izvoz goriva iz baltičke luke Ust-Luga zbog nedostatka tankera za gas usred sankcija Zapada, prenosi Rojters pozivajući se na izvore iz industrije.

Napominje se da smanjenje zaliha dodatno podriva ruski izvoz goriva, koji je već pretrpeo požare i napade dronovima, posebno u luci Ust-Luga.

Podaci o praćenju brodova kompanije LSEG pokazuju da je izvoz LNG-a iz Ust-Luge već pao na oko 50.000 metričkih tona u januaru sa 67.000 tona u proseku svakog meseca prošle godine.

Prema finansijskim informacijama Navigator Gasa, Siburov ugovor sa firmom za dva tankera za gas, Navigator Leo i Navigator Libra, istekao je u decembru 2023.

Podaci o praćenju plovila iz LSEG-a pokazali su da su ova dva tankera isporučivala do 40% ukupnog izvoza LNG-a iz Ust-Luge, gde je Sibur jedini snabdevač LNG-om za izvozni terminal luke.

„Ako Sibur ne nađe zamenu za tankere Navigator Gas, rizikuje da značajno smanji pretovar u Ust-Lugi“, rekao je jedan od izvora.

Drugi izvor je rekao da bi Siburu bilo teško da pronađe druge tankere ledene klase zbog sankcija Evropske unije i SAD koje su uvedene zbog rata Rusije protiv Ukrajine.

Američke sankcije protiv nove ruske fabrike tečnog prirodnog gasa u Sibiru pokvarile su planove za početak izvoza ovog energenta.