Rusija se suočava sa nestašicom goriva

Rusija se suočava sa nestašicom goriva

Rusija se suočila sa nedostatkom goriva potrebnog za žetvu u nekim delovima južnih poljoprivrednih površina. Situacija bi se mogla pogoršati u narednim mesecima.

Ovo je preneo Rojters pozivajući se na izvore na tržištu.

Na rusko tržište goriva uticala je kombinacija faktora, uključujući održavanje rafinerije, uska grla železničke infrastrukture i slabljenje rublje, što podstiče izvoz goriva.

Rusija se poslednjih meseci bori sa nestašicom dizela i benzina, gledajući na ograničenja izvoza kao na poslednji pokušaj da se spreči ozbiljna kriza sa gorivom koja je osetljiva za Kremlj uoči predsedničkih izbora u martu, navodi se u izveštaju.

Odluka ruske vlade da smanji subvencije rafinerijama nafte verovatno će ugroziti dostupnost goriva širom zemlje, piše Rojters.

Regionalna skladišta nafte na jugu Rusije bila su prinuđena da smanje ili čak obustave prodaju goriva, dok su maloprodajne benzinske stanice bile prinuđene da ograniče obim prodaje goriva potrošačima.

Jedan od južnih ruskih trgovaca rekao je da se u Krasnodarskoj teritoriji, Adigeji i Astrahanu benzin AI-92 ne prodaje na malo, a benzin i dizel AI-95 gotovo da nema.

Drugi trgovac je prijavio da dizela nema na skladištima nafte, a dizela nema na maloprodajnim pijacama drugu nedelju zaredom u celoj Samarskoj oblasti i Povolžju.

Istovremeno, potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak u sredu je negirao izveštaje o nestašici goriva.

Kako su preneli ukrajinski mediji, ruska vlada razmišlja o zabrani izvoza benzina kako bi sprečila nestašicu domaćeg goriva i povećanje cena nakon odluke o smanjenju subvencija za rafinerije.