Rusija preusmerava naftu iz EU

Rusija preusmerava naftu iz EU

Rusija će ove godine preusmeriti više od 60 odsto svog izvoza nafte i naftnih derivata iz EU u Aziju, otkrio je u četvrtak potpredsednik vlade Aleksandar Novak.

Rusija je diverzifikovala svoje snabdevanje energijom kao odgovor na sankcije Zapada nakon što je EU prestala da prihvata naftu iz te zemlje koja se transportuje morem. U decembru su EU, G7 i savezničke zemlje uvele embargo i ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu. Slična ograničenja uvedena su u februaru i za izvoz naftnih derivata.

Od 220 miliona tona sirovih i rafinisanih proizvoda koji su ranije bili namenjeni EU, Rusija će 140 miliona tona preorijentisati na Aziju, rekao je Novak i dodao da će na Zapadu ostati oko 80-90 miliona tona.

Ranije ove godine, Novak je primetio da je u 2022. izvoz ruske nafte porastao za 7,6 odsto na 242 miliona tona, a proizvodnja sirove nafte dostigla je 535,2 miliona tona, 2 odsto više nego u prethodnoj godini. Da bi preusmerila snabdevanje energijom u „prijateljske zemlje“, Rusija je povećala transport preko svoje velike dalekoistočne luke Kozmino. Kao rezultat toga, isporuke zemljama azijsko-pacifičkog regiona porasle su na 42 miliona tona godišnje.

Izvoz sirove nafte i naftnih derivata porastao je 42,8 odsto u 2022. u odnosu na prethodnu godinu i vredeo je 383,7 milijardi dolara, pokazuju podaci ruske Federalne carinske službe.

Obim isporuka nafte samo u Indiju porastao je 22 puta u 2022. godini, navodi Novak. Rusija je takođe bila najveći kineski snabdevač naftom u prva dva meseca 2023, sa obimom isporuke u periodu januar-februar za 23,8% na godišnjem nivou.