Rusija pravi nove planove da izbegne dolar u trgovini

Rusija pravi nove planove da izbegne dolar u trgovini

Rusija planira da predloži proširenje upotrebe nacionalnih valuta u trgovinskim obračunima između članica Evroazijskog međuvladinog saveta (EAEU), javio je u četvrtak RBC, pozivajući se na nacrt ruskog dekreta za sastanak saveta koji će se održati u Kirgistanu 25. i 26. avgusta.

Uredba daje preporuke o ekonomskoj saradnji između država članica EAEU – Rusije, Jermenije, Belorusije, Kazahstana i Kirgizije.

Prema dokumentu, predlaže se upotreba nacionalnih valuta u međusobnim trgovinskim obračunima kako bi se ojačao ekonomski suverenitet nacionalnih ekonomija članica EAEU usred „promena u arhitekturi međunarodne trgovine“ i „globalnog restrukturiranja lanaca snabdevanja“. ”

Dokument takođe predlaže da se proširi interakcija između nacionalnih sistema platnih kartica zemalja članica EAEU, tako da se nacionalne debitne i kreditne kartice poput ruske Mir i beloruskog Belkarta mogu slobodno koristiti u svim zemljama EAEU. Štaviše, nudi uvođenje alternative u razmeni finansijskih informacija između banaka zemalja EAEU bez korišćenja SVIFT-a u okviru međusobnog poravnanja.

Prema nacrtu uredbe, trenutno učešće nacionalnih valuta u međusobnim obračunima država EAEU u 2022. godini iznosi 74%, a više od polovine obračuna se vrši u ruskim rubljama.