Blumberg: Rusija povećava izvoz goriva u Aziju

Blumberg: Rusija povećava izvoz goriva u Aziju

Rusija bi mogla da isporučuje veće količine ključnog naftnog proizvoda u Aziju, izvestio je u sredu Blumberg, pozivajući se na energetsku konsultantsku kuću FGE.

Globalni šef ove konsultantske kompanije za tečnosti prirodnog gasa, Arman Ašraf, rekao je za magazin da će više ruskog naftnog goriva, koje se prvenstveno koristi za proizvodnju plastike, verovatno krenuti u čvorišta kao što su Singapur i Fudžajra od sledećeg februara, kada sankcije EU stupe na snagu. Ponovni izvoz iz tih regiona mogao bi da postane uobičajen jer neki kupci možda neće biti voljni da uvoze direktno iz Rusije, objasnio je on.

Preliminarni podaci analitičkog provajdera Vorteka pokazali su da je izvoz ruske nafte u Aziju porastao za 84 odsto u avgustu na oko 130.000 barela dnevno u poređenju sa celim julom.

Prema Ašrafu, ruska nafta je možda već bila umešana u naftu Ural u zemlji i isporučena u Indiju ranije ove godine. „Mešanje teške nafte punog dometa ili teške nafte u ograničenim količinama moglo bi da donese mnogo više koristi u odnosu na direktnu prodaju nafte“, primetio je on.

Citigroup procenjuje da bi ruski tokovi sirove nafte i naftnih derivata mogli pasti za oko 1,25 miliona barela dnevno kada na snagu stupe najnovije mere EU.

Embargo bloka na većinu tokova ruske sirove nafte počeće u decembru, nakon čega će uslediti sličan potez protiv naftnih proizvoda, uključujući benzin, oko dva meseca kasnije.