Rusija povećava isporuke nafte

Rusija povećava isporuke nafte

Ruski izvoz sirove nafte porastao je uprkos naporima da SAD i njihovi saveznici zabrane kupovinu energije iz zemlje, objavio je Volstrit džornal, pozivajući se na podatke TankerTrackers.com.

Isporuke sirove nafte iz ruskih luka porasle su na oko 1,6 miliona barela dnevno tokom aprila u poređenju sa 1,3 miliona barela dnevno zabeleženih u martu, što je povećanje za 300.000 barela dnevno, pokazuju podaci.

U međuvremenu, slični podaci Kplera, drugog dobavljača podataka o robi, otkrili su da je izvoz porastao na 1,3 miliona barela dnevno u aprilu sa milion barela dnevno sredinom marta.

Tankeri koji su napuštali ruske luke navodno su išli ka „nepoznatim odredištima“, a evropski trgovci naftom su je kupovali ispod radara.

U aprilu do sada, više od 11,1 milion barela je navodno otpremljeno tankerima bez planirane rute, što je više od gotovo nijednog pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini.

„Kada bi Evropska unija u potpunosti sankcionisala rusku naftu, bilo bi kao da kaže: ‘Sutra ćete smanjiti svoju platu za 40% i morate da nastavite da živite kao da se ništa nije dogodilo’“, rekao je medijima Đovani Staunovo, analitičar robe u UBS Group AG. .

„U međuvremenu, na tržištu postoje veliki popusti za rusku naftu. Nekima će ovo okruženje biti veoma privlačno“, dodao je on.

Početkom marta SAD su zabranile uvoz ruske nafte, dok je EU, koja uvozi 27% svoje nafte iz zemlje, podeljena po pitanju embarga. Prema rečima visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela, na odluku o zabrani isporuke ruskih energenata mogu staviti veto zemlje članice poput Nemačke, Austrije i Mađarske. U međuvremenu, Poljska i Francuska aktivno promovišu tu ideju.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da će se prodaja ruske sirove nafte vremenom preorijentisati sa tržišta u Evropi na Aziju.