Svetska banka: Rusija postaje zemlja „visokih prihoda“

Svetska banka: Rusija postaje zemlja „visokih prihoda“

Godišnja rang lista nacionalnog dohotka Svetske banke, objavljena u ponedeljak, pokazala je da je Rusija napredovala iz „gornje srednje“ u „visoku“ kategoriju zahvaljujući snazi svog ekonomskog rasta.

Banka meri bruto nacionalni dohodak (BND) na osnovu metode iz 1989. godine i ažurira svoje klasifikacije svakog 1. jula, na osnovu BND-a po glavi stanovnika iz prethodne kalendarske godine. Prihod se meri u ekvivalentu američkih dolara.

„Na ekonomsku aktivnost u Rusiji uticao je veliki porast vojnih aktivnosti u 2023. godini, dok je rast takođe bio podstaknut oživljavanjem trgovine (+6,8%), finansijskog sektora (+8,7%) i građevinarstva (+6,6%)“, stoji u objavi na blogu Svetske banke.

„Ovi faktori su doveli do povećanja realnog (3,6%) i nominalnog (10,9%) BDP-a, a ruski Atlas BND po glavi stanovnika porastao je za 11,2%“, dodala je banka.

Ovaj ekonomski rast dogodio se čak i nakon što su SAD i njihovi saveznici uveli hiljade sankcija Rusiji zbog ukrajinskog sukoba, otvoreno navodeći da je njihov cilj da unište rusku ekonomiju i izazovu promenu režima u Moskvi.

Da bi se smatrala visokom dohotkom, zemlja mora da ima BND preko 14.005 dolara, popravljeno sa 13.845 dolara za prethodnu fiskalnu godinu. Prilagođavanje se oslanja na ponderisani prosek deflatora BDP-a Kine, Japana, UK, SAD i evrozone.

Klasifikacija prihoda bi trebalo da odražava nivo razvoja zemlje, koristeći BND kao „široko dostupan indikator ekonomskog kapaciteta“.

Podaci Svetske banke takođe pokazuju trend razvoja u Južnoj Aziji i Latinskoj Americi i na Karibima, dok su Bliski istok i Severna Afrika bili u gorem položaju 2023. nego 1987. Nasuprot tome, Evropa i Centralna Azija su prešle sa 71% visoko- zemlje dohotka u 1987. na 69% u protekloj fiskalnoj godini.