Rusija podiže izvozne kvote za đubriva

Rusija podiže izvozne kvote za đubriva

Rusija je povećala izvozne kvote za kompleksna mineralna đubriva kako bi podržala domaće proizvođače, navodi se u rezoluciji objavljenoj u nedelju na sajtu Kabineta ministara.

„Trenutne izvozne kvote za ruske proizvođače mineralnih đubriva su privremeno povećane za skoro 700 hiljada tona“, navodi se u rezoluciji. Mera će važiti do 31. maja 2022. godine.

„Ove mere su neophodne da bi se podržali proizvođači đubriva koji su suočeni sa rizikom mirovanja zbog niske potražnje na domaćem tržištu i sankcija od strane neprijateljskih država“, navodi se dalje u saopštenju, pozivajući se na sankcije koje su Rusiji uvele niz zapadnih država kao odgovor. na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Đubriva su, međutim, do sada uglavnom bila pošteđena ograničenja. SAD su čak uklonile đubriva sa svoje liste sankcija ranije ovog meseca kako bi zaštitile američke poljoprivrednike od nestašice jer cene hrane i dalje rastu.

Ruske vlasti očekuju da zemlje koje se nisu pridružile antiruskim sankcijama iskoriste taj potez i kupe više ruskih đubriva.

Prema dokumentu, izvozna kvota za azotna đubriva je oko 5,7 miliona tona, a za kompleksna đubriva oko 5,6 miliona tona.
Kvote se neće odnositi na izvoz đubriva u region Donbasa, kao ni na susedne Rusije Abhaziju i Južnu Osetiju.

Ranije ovog meseca, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će zapadne zemlje nastaviti da kupuju ruska đubriva jer su te robe deficitarne.

„Oni će kupovati robu koja je deficitarna. Oni će. Niko ne želi da umre od gladi“, rekao je ruski lider.