Rusija kaže da je regionalni pakt o slobodnoj trgovini sa Iranom moguć do kraja godine

Rusija kaže da je regionalni pakt o slobodnoj trgovini sa Iranom moguć do kraja godine

Sporazum o zoni slobodne trgovine između Irana, Rusije i nekoliko zemalja koje pokrivaju ogroman evroazijski region koji se prostire od granica istočne Evrope do zapadne Kine moguć je do kraja godine, izvestila je u ponedeljak ruska agencija TASS.

Zamenik ruskog premijera Aleksej Overčuk rekao je u intervjuu državnoj agenciji TASS da su pregovori između Evroazijske ekonomske unije – koju čine Jermenija, Belorusija, Kazahstan, Kirgistan i Rusija – i Irana u završnoj fazi.

„Idemo napred“, rekao je Overčuk. „Veoma se nadamo da će takav sporazum biti potpisan do kraja godine.

I region i Iran dobili su dodatni značaj za Kremlj nakon što su zapadne sankcije zbog invazije Moskve na Ukrajinu ograničile ruske spoljnotrgovinske rute i primorale je da traži tržišta van Evrope.

Međutim, uprkos čvršćim vezama između Moskve i Teherana otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. i počela velike kupovine dronova iranske proizvodnje za napad na zemlju, trgovina između dva tržišta je samo umereno porasla.

Rusko-iranski robni promet porastao je za 20 odsto u 2022, prema vladinim podacima, dve trećine ukupne stope rasta koju je Moskva videla sa Kinom, još jednim ključnim partnerom sa kojim je Rusija proširila politički i ekonomski savez u poslednje dve godine.

Regionalni sporazum sa Iranom bi zamenio i proširio privremeni pakt koji već predviđa smanjenje carina na stotine kategorija robe.

U novembru 2022. Rusija je počela da razmenjuje naftne proizvode sa Iranom, a u martu je Teheran rekao da računa na „ogromne količine“ razmene nafte i gasa sa Moskvom.

Overčuk je takođe rekao za TASS, ne iznoseći mnogo detalja, da se pregovori zemalja Evroazijske ekonomske unije o stvaranju zajedničkog tržišta gasa nastavljaju.