Rusija je velika prilika za Indiju

Rusija je velika prilika za Indiju

Indijske farmaceutske kompanije povećale su svoje prisustvo u Rusiji nakon što su se zapadni konkurenti povukli sa tržišta nakon sankcija Moskvi, rekao je Satja Karm Punija, predsednik moskovske grupe Rus Biofarm.

Indija je prošle godine postala najveći ruski snabdevač farmaceutskim proizvodima, popunivši nedavnu prazninu koju su ostavile ranije dominantne zapadne firme. „Zbog odnosa koji [Indija i Rusija dele], siguran sam da indijske farmaceutske kompanije imaju dobru ulogu u Rusiji“, rekao je indijski biznismen. Proizvodni pogon njegove grupe nalazi se u posebnoj ekonomskoj zoni u gradu Dubna u blizini Moskve.

Punia je napomenuo da je Indija u protekle dve godine, od izbijanja sukoba u Ukrajini i sve većeg pritiska sankcija na preduzeća, počela da isporučuje Rusiji mnoštvo sirovina koje se koriste za proizvodnju lekova, efektivno zamenjujući zapadne dobavljače koji su ranije imali snažno prisustvo na tržištu. Punia je tvrdio da bi Rusija imala „povoljniju cenu“ za svoje lekove domaće proizvodnje ako bi nabavila više sirovina iz Indije. „Lijekovi bi pojeftinili, što znači da bi [bili] dostupniji za obične ljude; to je ogromna korist.”

Biznismen je nazvao sve veći prodor Indije na rusko tržište „velikom šansom“ za naciju južne Azije. Prema Punia, oko 15-20 indijskih farmaceutskih kompanija već radi u Rusiji, iako je samo nekoliko osnovalo proizvodne jedinice u zemlji.

Indija je nedavno zamenila Nemačku kao glavnog snabdevača lekovima za Rusiju. Indijski proizvođači su prošle godine povećali izvoz za 3%, isporučivši u Rusiju skoro 294 miliona pakovanja lekova. Nemačka je bila najveći ruski snabdevač 2021. i 2022. godine, izvestio je RBK ranije ove nedelje, pozivajući se na podatke koje je prikupila konsultantska kuća RNC Pharma. Okford Laboratories sa sedištem u Mumbaju bio je jedan od najvećih dobavljača u Rusiji prošle godine, povećavši izvoz za 67 odsto na 4,8 miliona pakovanja, pokazuju podaci.

Mnoge zapadne farmaceutske kompanije obustavile su svoj nebitni rad i ulaganja u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini, dok je nekoliko ključnih globalnih farmaceutskih proizvođača, uključujući Eli Lilli, Baier, Pfizer, MSD i Novartis, takođe zaustavilo nova klinička ispitivanja u Rusiji. „Zanimljivo je da zdravstvena zaštita nije pod sankcijama“, rekao je Punia. „Ali nekako su velike farmacije – možda ne formalno – pod pritiskom da prestanu da investiraju u Rusiju [i] da zaustave isporuke važnih lekova. Opisujući situaciju kao „moralno pogrešnu“, Punia je ustvrdio da velike farmaceutske kompanije gube važno tržište i time „oštećuju same sebe“.