Ministar: Rusija i Saudijska Arabija pokazuju jedinstvo smanjenjem proizvodnje nafte

Ministar: Rusija i Saudijska Arabija pokazuju jedinstvo smanjenjem proizvodnje nafte

Najnoviji potez za produženje smanjenja proizvodnje nafte od strane najvećih svetskih izvoznika, Saudijske Arabije i Rusije, dokaz je snažnog timskog rada između Rijada i Moskve, izjavio je u sredu saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Saudijska Arabija je u ponedeljak saopštila da će produžiti svoje dobrovoljno smanjenje proizvodnje sirove nafte od milion barela dnevno za još mesec dana kako bi uključila avgust, dok je Rusija istovremeno najavila pad izvoza od 500.000 barela dnevno sledećeg meseca. Smanjenje će iznositi 1,5% globalne ponude.

„Prilično je rečito videti nas u ponedeljak kako izlazimo ne samo sa našim produženjem [smanjenjem proizvodnje nafte]… već i sa validacijom sa ruske strane“, rekao je on na sastanku izvršnih direktora naftne industrije sa ministrima na Međunarodnom seminaru OPEK+ u Beč.

Princ Abdulaziz je rekao da postoji duboka saradnja između Saudijske Arabije i Rusije u okviru alijanse OPEK+ i obećao da će učiniti „sve što je potrebno“ da podrži tržište nafte.

„U poslednjem potezu ove nedelje, da, svi nastavljamo sa našim dobrovoljnim rezom, ali opet, deo onoga što smo uradili sa našim kolegama iz Rusije bio je i da ublažimo ciničnu stranu gledalaca o tome šta se dešavalo sa Saudijskom Arabijom. Arabije i Rusije“, rekao je on.

Saudijski ministar energetike je pozdravio smanjenje ruske proizvodnje nafte, opisujući ga koliko značajno koliko utiče na izvoz, i istakao da je taj potez bio dobrovoljan, a ne nametnut.

„Radili smo sa sedam nezavisnih subjekata da bismo pregledali brojke u Rusiji, a oni su ostali pri pregledu. To je dobrovoljni rez; nije bilo obavezno, što pokazuje njihovu posvećenost“, rekao je saudijski ministar.

Najnovija runda smanjenja proizvodnje sirove nafte dolazi pored dobrovoljnih smanjenja od 1,66 miliona barela dnevno koje su neke članice OPEK+ prvo objavile u aprilu, a zatim su se složile da produže do kraja 2024.

OPEK+, grupa koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, koja pumpa oko 40 odsto svetske sirove nafte, smanjuje proizvodnju nafte od novembra 2022.