Rusija će pokrenuti isporuke LNG tokom cele godine preko Arktičkog operatera

Rusija će pokrenuti isporuke LNG tokom cele godine preko Arktičkog operatera

Moskva planira da pokrene isporuku LNG-a u Aziju tokom cele godine preko ruskih arktičkih plovnih puteva, najavio je ove nedelje Sergej Žibko, šef operatera Severnog morskog puta (NSR).

Govoreći tokom foruma „Arktik: sadašnjost i budućnost“, Zibko je rekao da je pokretanje pilot programa zakazano za sledeći mesec.

„Počevši od januara, transporteri gasa će se kretati uz podršku ledolomaca, uključujući i one mesece kada nikada ranije nisu plovili – mart, april i maj. To će značiti navigaciju tokom cele godine“, rekao je on.

Plovidba u istočnom delu NSR obično počinje u junu, a prekida se u decembru zbog debelog leda. Tokom zastoja u plovidbi, ruski LNG se obično isporučuje u Aziju dužom rutom – kroz Suecki kanal i Malački moreuz, što može da potraje i do 45 dana u poređenju sa 36 dana preko NSR.

Stručnjaci primećuju da će u početnoj fazi plovidba tokom cele godine verovatno biti ograničena na nekoliko tankera i činiti samo mali udeo u ukupnom izvozu, uglavnom zbog nedovoljnog broja nuklearnih ledolomaca u ovom trenutku. Međutim, probne pošiljke će omogućiti da se proceni cena podrške ledolomcima za gasne brodove i proveri da li je moguće pratiti karavan od nekoliko tankera sa jednim ledolomcem, kažu analitičari. Oba faktora će uticati na konačnu cenu LNG pošiljki.

Izvoz ruske nafte i gasa u Aziju duž NSR ove godine je iznosio oko 3,84 miliona tona. Dok su isporuke LNG-a ostale uglavnom nepromenjene u odnosu na prošlu godinu na 2,27 miliona tona, isporuke nafte su porasle, uglavnom zbog izvoza u Kinu. Ruske naftne kompanije poslale su 1,5 miliona tona sirove nafte, ili 14 tankera, duž NSR 2023. godine, protiv samo jednog tankera 2022. godine.

NSR je transportni koridor u isključivoj ekonomskoj zoni Rusije koji se proteže celom dužinom ruskog Arktika i regiona Dalekog istoka. Ruta postepeno postaje glavni trgovački prolaz za robu koja se otprema između Evrope i Azije. Njegova geografija omogućava drastično smanjenje vremena transporta u poređenju sa tradicionalnim putevima kroz Suecki ili Panamski kanal. Tokom proteklih osam godina, Rusija je u velikoj meri razvila NSR modernizacijom lučke infrastrukture, zajedno sa železničkim i rečnim transportnim koridorima.

Ukupan teretni promet kroz NSR dostigao je 34 miliona tona u 2022. godini, što je osmostruko povećanje od 2015. Očekuje se da će tekuće infrastrukturne inicijative povećati promet na više od 80 miliona tona u 2024. godini.