Rublja stresa sankcije Zapada

Rublja stresa sankcije Zapada

Ruska valuta se trguje blizu nivoa pre krize, prenosi RT.

Ruska valuta je ojačala na više od jednomesečnog maksimuma tokom trgovanja u utorak, skočivši preko 10 odsto usred znakova napretka u mirovnim pregovorima između ruskih i ukrajinskih pregovarača. Predstojeći rok za plaćanje rublja za gas takođe je podigao valutu.

Rublja se trgovala ispod 83 u odnosu na američki dolar u najjačoj vrednosti u poslednjih mesec dana. Takođe je ojačao u odnosu na zajedničku evropsku valutu i ​​trgovao na oko 93 rublje za evro.

Ruska valuta je dramatično porasla u protekle tri nedelje, odražavajući efikasnost monetarne politike koju je usvojila centralna banka kao odgovor na sankcije.

Još jedan veliki podsticaj bila je prošlonedeljna odluka vlade da zahteva da „neprijateljske“ države od sada plaćaju prirodni gas samo u rubljama, a ne u dolarima ili evrima. Te zemlje – uključujući SAD, Veliku Britaniju i EU – imaju rok do 31. marta da prebace plaćanje ruskog gasa na rublje.

Valuta je 7. marta pala na rekordno nizak nivo od 151 rublje u odnosu na dolar, nakon što je bila na meti zapadnih sankcija. Od tada se skoro udvostručila u odnosu na američki dolar.