RT: Netfliks izgubio 40 milijardi dolara

RT: Netfliks izgubio 40 milijardi dolara

Akcije američkog striming servisa Netflik pale su za 37% tokom ranog trgovanja u sredu, označavajući ogroman gubitak tržišne kapitalizacije od 40 milijardi dolara, nakon što je kompanija prijavila svoj prvi pad broja kupaca u više od decenije.

Kompanija je saopštila da je broj pretplatnika u prvom tromesečju opao za 200.000, što je znatno ispod očekivanja o dodavanju 2,5 miliona pretplatnika. Obustava usluge u Rusiji zbog sukoba u Ukrajini dovela je do gubitka 700.000 korisnika.

Nagli pomak u bogatstvu za platformu za striming dolazi nakon meseci uspeha tokom strogih zatvaranja vezanih za pandemiju. Netfliks je izgubio skoro polovinu svoje vrednosti od januara, kada je kompanija upozorila na slab rast pretplatnika.

Kompanija očekuje dublje gubitke u budućnosti, jer inflacija i žestoka konkurencija doprinose značajnom padu broja korisnika osim izlaska iz Rusije. Platforma za striming predviđa da će izgubiti dva miliona pretplatnika u prolećnom kvartalu.

Netflik navodno razmišlja o ponudi jeftinije verzije usluge sa oglašavanjem kako bi se uhvatio u koštac sa rastom pretplatnika koji zaostaje. Slične ponude rivala HBO Mak i Disnei+ su se pokazale kao hit.

„Oni koji su pratili Netfliks znaju da sam bio protiv složenosti oglašavanja i veliki obožavatelj jednostavnosti pretplate“, rekao je izvršni direktor Netflika Rid Hejstings, a citira Rojters. „Ali, koliko god da sam obožavatelj toga, veći sam obožavatelj izbora potrošača.

Pad je pogodio druge akcije vezane za video strimovanje, Roku je pao za preko 6%, Valt Disnei je pao za 5%, a Varner Bros Discoveri za 3,5%.