RT: EU će se pridržavati uslova plaćanja Rusije

RT: EU će se pridržavati uslova plaćanja Rusije

Neke od najvećih evropskih energetskih kompanija planiraju da koriste novi sistem plaćanja za isporuke ruskog gasa koje zahteva Kremlj, izvestio je u četvrtak Fajnenšel tajms.

Izvori su listu rekli da distributeri gasa u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj i Slovačkoj imaju za cilj da otvore račune u rubljama u Gasprombanci u Švajcarskoj. Rekli su da su pregovori između evropskih kupaca i ruskog dobavljača gasa Gasproma intenzivirani kako se približavaju rokovi plaćanja.

Prema novom mehanizmu, evropske kompanije bi nastavile da plaćaju Gasprombanci za uvoz u evrima kako ne bi prekršile režim sankcija. Ruska banka, koja nije pod sankcijama EU, bi potom, na njihov zahtev, pretvorila depozite denominirane u evrima u rublje na drugom računu koji je otvoren na njihovo ime, za dalju isplatu ruskom dobavljaču gasa.

„Smatramo da je izmena procesa plaćanja u skladu sa zakonom o sankcijama i da su isplate moguće“, rekao je glavni finansijski direktor nemačkog Unipera Tiina Tuomela.

Austrijski OMV je takođe saopštio da je analizirao zahtev Gasproma o načinima plaćanja u svetlu sankcija EU i da radi na rešenju. Prema Blumbergu, austrijska firma je u sredu demantovala da planira da otvori račun u Švajcarskoj za plaćanje ruskog gasa. Austrijski kancelar Karl Nehamer je ranije opisao kao lažnu vest izveštaje o prelasku zemlje na plaćanje gasa u rubljama.

Izvori FT-a rekli su da drugi veliki kupac Gasproma, italijanski Eni, procenjuje svoje opcije. Kompanija ima rok do kraja maja, kada treba da plati sledeću isplatu ruskih zaliha.

Prošlog meseca ruski predsednik Vladimir Putin zahtevao je da „neprijateljske” zemlje plaćaju ruski gas u rubljama. On je takođe upozorio da bi nepoštovanje promene valute značilo da pogođene zemlje rizikuju da izgube zalihe ruskog gasa.

Gasprom je u sredu saopštio da je potpuno zaustavio dotok gasa u Bugarsku i Poljsku nakon što dve zemlje nisu platile isporuku u aprilu u ruskoj valuti.