Rivian promašio procenu prihoda

Rivian promašio procenu prihoda

Rivian Automotive Inc promašio je procenu prihoda Volstrita u trećem kvartalu, ali su akcije porasle nakon nekoliko sati pošto je proizvođač električnih vozila prijavio manji gubitak od očekivanog, preneo je Rojters.

Kompanija, koja je izašla na berzu pre godinu dana, takođe je rekla da će njena manja porodica vozila R2 početi proizvodnju 2026. godine, godinu dana kasnije nego što je ranije najavljeno, u planiranoj fabrici Riviana u Džordžiji vrednoj 5 milijardi dolara.

Ovaj proizvođač automobila završio je treći kvartal sa 13,8 milijardi dolara u gotovini, što je manje sa 15,9 milijardi dolara na kraju drugog kvartala.

„Ostajemo uvereni u našu sposobnost da finansiramo operacije gotovinom do 2025. godine“, rekao je Rivijan u podnesku SEC kasno u sredu.

Akcije su bile nestalne u trgovanju posle tržišta, porasle su čak 7% nakon pada od skoro 12% na redovnoj sednici.

Vest nije bila tako dobra za Rivijanove rivale.

Britanski startap električni kombi Arrival upozorio je investitore u utorak da nema dovoljno novca da osigura svoj opstanak do 2023. Proizvođač električnih vozila Lucid je u utorak prijavio gubitak od 670 miliona dolara za treći kvartal i rekao da je njegova banka narudžbi pala od drugu četvrtinu.

Startup za električne kamione Lordstovn Motors sa sjedištem u Ohaju rekao je da su dijelovi i troškovi proizvodnje veći od vjerovatne prodajne cijene njihovih vozila.

Akcije kompanije Tesla Inc, glavnog konkurenta Rivijana, pale su na najnižu tačku u dve godine nakon što je izvršni direktor Elon Musk prodao akcije Tesle u vrednosti od skoro 4 milijarde dolara nakon kupovine Tvitera.

Kao i za druge proizvođače električnih vozila, poremećaji u lancu snabdevanja izvršili su pritisak na Rivian, primoravajući kompaniju ranije ove godine da smanji svoju prognozu proizvodnje za polovinu na 25.000 vozila.

U trećem kvartalu završenom 30. septembra, proizvođač električnih vozila je isporučio 7.363 vozila, u odnosu na 4.467 jedinica u prethodnom kvartalu. Proizvodnja kroz devet meseci je oko 14.000.

Kvartalni prihod iznosio je 536 miliona dolara, u poređenju sa očekivanjima analitičara od 551,6 miliona dolara, prema podacima Refinitiva.

Kvartalni neto gubitak kompanije porastao je na 1,72 milijarde dolara u poređenju sa gubitkom od 1,23 milijarde dolara godinu dana ranije. Korigovani gubitak po akciji od 1,57 dolara nadmašio je očekivanja analitičara o prilagođenom gubitku po akciji od 1,82 dolara.