Rimski hotelijeri žale se zbog ograničenja grejanja

Rimski hotelijeri žale se zbog ograničenja grejanja

RIM – Rimski hoteli žalili su se u utorak na gradsku uredbu kojom je odloženo da domovi i preduzeća mogu da uključe sisteme centralnog grejanja do 21. novembra – otprilike tri nedelje kasnije nego što je uobičajeno, prenosi Rojters.

U želji da uštedi gas i struju u nastojanju da ublaži energetsku krizu, italijanska vlada je prošlog meseca zatražila od svih da isključe grejanje i koriste ga kraće ove zime.

Italija je odavno regulisala kada stanovnici mogu da uključe grejanje i odgovarajući na apel vlade, Rim je prvobitno nagovestio da bi radijatori mogli da se koriste od 8. novembra do 7. aprila po 11 sati dnevno, skraćujući grejnu sezonu za 15 dana.

Ali imajući u vidu nedavno neuobičajeno toplo vreme, gradonačelnik Roberto Gualtieri rekao je da grejači za vikend ne mogu da se koriste do 21. novembra i da će morati da budu isključeni 31. marta. Takođe je ograničio upotrebu na 10 sati dnevno na maksimalno 19 Celzijusa.

Grad je procenio da će to smanjiti potrošnju gasa u domaćinstvima do 20 odsto, ali su se hotelijeri žalili, rekavši da njihovi klijenti ne bi trebalo da trpe hladnoću.

„Razmislite o nekome ko plaća nekoliko stotina evra za luksuznu sobu. Da li bi trebalo da im bude hladno?“, rekao je Tomazo Tanzili, šef hotelske federacije u regionu Lacio, koji uključuje Rim.

„Ne može vam biti zabranjeno da uključite grejanje zbog ukaza gradonačelnika“, dodao je on.

Rimski odbornik zadužen za životnu sredinu, Sabrina Alfonsi, rekla je listu Korijere dela sera da ne misli da će nova pravila uticati na hotele, dodajući da bi propisi mogli da budu promenjeni ako dođe do iznenadnog zahlađenja.

Evropska komisija je u julu pozvala zemlje EU da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u pokušaju da spreče vanredno stanje izazvano naglim smanjenjem isporuke ruskog gasa bloku zbog rata u Ukrajini.