Ryanair naručio 300 aviona Boeing 737 MAKS u vrednosti od 40 milijardi dolara

Ryanair naručio 300 aviona Boeing 737 MAKS u vrednosti od 40 milijardi dolara

Irska avio-kompanija Ryanair naručila je u utorak 300 aviona Boeing 737 MAKS u vrednosti od preko 40 milijardi dolara po kataloškim cenama, što predstavlja najnoviji veliki ugovor američkog avio-kosmičkog giganta na tržištu avijacije koja se brzo oporavlja.

Najava, koja se sastoji od 150 čvrstih porudžbina plus 150 opcija za nove letelice koje štede gorivo, predstavlja „najveću porudžbinu koju je irska kompanija ikada dala za proizvode američke proizvodnje“, navodi se u saopštenju Rajanera.

Mlaznjaci su predviđeni za isporuku između 2027. i 2033. godine, dok avio-kompanije tradicionalno pregovaraju o značajnim popustima na kataloške cene, posebno za velike porudžbine.

Prevoznik sa sedištem u Dablinu rekao je da će ugovor biti predmet odobrenja akcionara na godišnjoj generalnoj skupštini u septembru, zbog veličine i obima transakcije.

Najava je najnovije podizanje za Boeing, koji izlazi iz velikog pada zbog pada COVID-19 i dugotrajnog prizemljenja 737 MAKS nakon dva fatalna sudara.

Narudžbina pokriva nove Boingove avione 737 MAKS-10, koji imaju 228 sedišta, što je oko 20 odsto više od trenutne generacije uporedivih aviona Boinga, rekao je izvršni direktor Rajanera Majkl O’Liri.

Na događaju potpisivanja u sedištu kompanije Boeing u Arlingtonu u Virdžiniji, O’Liri je dodao da se novi avioni „mogu pohvaliti nižim troškovima“ koji će biti preneti „u obliku nižih cena avionskih karata, što će dovesti do našeg rasta“.

Ryanair je dodao da će novi mlaznjaci sa 228 sedišta, zajedno sa velikom aktivnošću zapošljavanja, pomoći da se olakša porast broja putnika.

Prevoznik ima za cilj skok od 80 odsto u godišnjem prometu putnika na 300 miliona putnika do 2034. godine, u poređenju sa 2023.

Planira da angažuje više od 10.000 novih članova kabinskog osoblja, inženjera i pilota, kako bi pomogli u ispunjavanju cilja.

Poznato je da je O’Liri u prošlosti javno kritikovao Boing zbog kašnjenja u isporuci aviona, kao u maju 2022. kada je rekao da menadžment Boinga „trčkara okolo kao pilići bez glave“.

Ali u utorak, O’Liri je rekao da je odnos sa američkom kompanijom „malo nalik na brak… imamo povremene svađe i povremene razlage, a onda se nađemo i onda se poljubimo i pomirimo“.

On je dodao da je Boing godinama isporučio 90-95 odsto na vreme.

On je umanjio uticaj nedavnog zaustavljanja isporuke MAKS-a zbog problema sa dobavljačem Boinga, rekavši da će pogodak biti „razumno mali“ na letnjem putovanju Rajanera i da neće otkazati nijednu rutu.

Izvršni direktor Boeinga, Dejv Kalhun, takođe je toplo govorio o vezi, podsećajući da je irski prevoznik bio prvi kupac koji je potpisao veliku narudžbu nakon prizemljenja MAKS-a u decembru 2020. godine, ubrzo nakon što su američki zvaničnici odobrili letelicu da nastavi sa radom.

Ta najava mi je „rekla sve što treba da znam o vezi sa Rajanerom i manekenki“, rekao je Kalhun na konferenciji za novinare.

Akcije Boinga skočile su za 3,5 odsto na trgovanju sredinom prepodneva, dok je Ryanair skočio za 1,6 odsto.