Izvršni direktor: Rianair će „ojačati u recesiji“

Izvršni direktor: Rianair će „ojačati u recesiji“

Izvršni direktor Rajanera Majkl O’Liri rekao je novinarima u ponedeljak da će njegovi rivali više patiti u nadolazećoj recesiji, jer kupci „trade“ na njegovu niskotarifnu avio-kompaniju. S obzirom da su cene goriva naglo porasle, O’Liri je predvideo da će manji broj putnika izabrati avio-kompanije sa punim uslugama kao što su BA i Lufthanza.

Govoreći na konferenciji za novinare u Londonu, irski avio-magnat je najavio da će Rianair prestići EasiJet kao najveći britanski avioprevoznik nakon proširenja tokom leta, i da će „ojačati u recesiji“.

„Inflacija potrošačkih cena neće biti ništa u poređenju sa energetskim šokom koji dolazi ove zime“, nastavio je on, pre nego što je objasnio da bi zbog toga što su visoke cene goriva uračunate u svoje planove za ovu godinu, smanjena priroda poslovanja Rianair-a stavila u problem bolju poziciju za opstanak od svojih konkurenata.

„U svakom padu potrošača, rastemo brže“, rekao je on. „Ono što vidimo je da mnogo više ljudi trguje do operatera sa najnižim cenama, kao što je Rianair.

„Pitanje je: kako ćete moći da priuštite da letite BA ili Lufthanzom?“ upitao. „Bili biste ludi da ne brinete o nadolazećoj recesiji i energetskim izazovima, ali mi u Rianair-u idemo u zimu sa slučajnom situacijom.

Cene energije su skočile širom sveta zahvaljujući kombinaciji faktora. Povećanje tražnje kako su zemlje izašle iz pandemije korona virusa dodatno je pogoršano tržišnim šokovima nakon izbijanja sukoba u Ukrajini. Odluka Velike Britanije i EU da sankcionišu rusku ekonomiju i prekinu uvoz ruske energije takođe je dovela do rekordnih cena i izazvala strah od racionalizacije ove zime.

Mlazno gorivo je trenutno više nego duplo skuplje u Evropi nego pre godinu dana, pokazuju podaci Međunarodnog udruženja za vazdušni saobraćaj.

Usred ove energetske krize, O’Liri je predvideo da će cene avionskih karata nastaviti da rastu između 3% i 5% u narednim godinama. „Era niskih cena karata nije završena, ali cene karata od 9,99 evra, zaista jeftine i vesele karte, su završene za nekoliko godina“, rekao je on. O’Liri je izdao slično upozorenje ranije ovog meseca, rekavši za Bi-Bi-Si da njegova avio-kompanija više neće moći da nudi brzu prodaju, gde je nekada prodavala sedišta za samo 1 evro.