Reno, Nisan da popune praznine u svom obnovljenom savezu

Reno, Nisan da popune praznine u svom obnovljenom savezu

Nissan i Reno u ponedeljak će otkriti detalje svog redizajniranog saveza i odgovoriti na pitanja o poslovanju Renoovih električnih vozila (EV) i kako će se najviše prodati svog udela u japanskom proizvođaču automobila.

Dve kompanije su prošlog meseca najavile sveobuhvatan rimejk svog dve decenije starog saveza za proizvodnju automobila, u kojem bi japanska kompanija trebalo da investira u Renoovu novu EV jedinicu Ampere, izveštava Rojters.

Ta najava je usledila nakon skoro četiri meseca intenzivnih razgovora komplikovanih zabrinutošću oko podele intelektualne svojine dok je Reno tražio veze sa kompanijama van njihovog saveza.

Ugovorom će francuski proizvođač automobila smanjiti svoj udeo u Nissanu na 15% sa oko 43%.

Tada će Reno staviti oko 28% japanskog proizvođača automobila u francusko poverenje, čime će ova dva partnera biti ravnopravnija.

Renoov odbor je odobrio dogovor u nedelju uveče, prema izvoru. Očekuje se da će se Nisanov odbor sastati rano u ponedeljak kako bi to odobrio.

Investitori i analitičari će u ponedeljak tražiti više jasnoće o tome kako će trust funkcionisati.

„Apsolutno nema reči o tome šta će se desiti sa tim akcijama u fondu“, rekao je analitičar CLSA Kristofer Rihter. „Izgleda da svi izbegavaju pitanje da ih Nissan otkupi, što mislim da bi bilo najbolje za sve uključene strane.

Rihter je rekao da se Renoov brend ne smatra jakim brendom, tako da će francuskom proizvođaču automobila možda biti teško da prikupi novac za Ampere.

„Pitam se kada ova stvar izađe na tržište koliko novca biste zaista prikupili, rekao je. „Zato mislim da će naterati Nissan da plati previše.“

Neravnopravan odnos između dva proizvođača automobila dugo je bio izvor trvenja među rukovodiocima Nissana.

Iako je Renault spasio Nissan pre dve decenije, on je manji proizvođač automobila po prodaji.

Savez, koji takođe uključuje mlađeg partnera, Mitsubishi Motors Corp, bio je duboko nategnut zbog svrgavanja svog arhitekte i bivšeg predsednika Karlosa Gosna, usred finansijskog skandala.

Rihter iz CLSA je rekao da bi obnovljeni savez mogao da omogući Nissanu i Renou da rade zajedno na istraživanju i razvoju, zajedničkim troškovima i nekoliko zajedničkih proizvoda „sa malo manje ljutnje i ljutnje između njih“, ali je dodao da Honda i General Motors su izgradili partnerstvo koje uključuje zajednički razvoj jeftinijih električnih vozila bez potrebe za kapitalnim odnosom.

„Gotovo da se zapitamo kakva je svrha da oni imaju bilo kakav udeo u bilo kom od njih, bilo kakav ulog“, rekao je Rihter.