Reno smanjio udeo u Nissanu na 15% i uspostavio ravnopravan savez sa Micubišijem

Reno smanjio udeo u Nissanu na 15% i uspostavio ravnopravan savez sa Micubišijem

Francuska kompanija Reno je smanjila svoj udeo u Nissanu sa oko 43% na 15%, prenoseći 28,4% japanskog proizvođača automobila u francuski trust, kako su objavile obe kompanije u saopštenju o restrukturiranju njihovog saveza. Ovaj potez postavlja ih u ravnopravne uslove saradnje.

Novi sporazum o restrukturiranju saveza između Renoa, Nissana i njihovog mlađeg partnera Micubiši Motorsa je stupio na snagu u sredu, prema zajedničkom saopštenju proizvođača automobila.

Saopštenje naglašava da će „ovo sledeće poglavlje alijanse biti izgrađeno na temeljima dugogodišnjeg partnerstva i da će maksimizirati stvaranje vrednosti za svakog člana alijanse.“

Nissan i Reno su usaglasili uslove sporazuma u julu nakon što su početkom ove godine predstavili sveobuhvatnu reviziju svog partnerstva u Londonu, nakon meseci intenzivnih pregovora. Japanski proizvođač automobila izražavao je zabrinutost u vezi zaštite svoje intelektualne svojine u budućim saradnjama.

Još u januaru, obe kompanije su najavile da će Reno preneti oko 28% Nissana u francuski trust kako bi postali ravnopravni partneri.

Kao deo ovog dogovora, Nissan se obavezao da će investirati do 600 miliona evra (641,10 miliona dolara) u Renoovu jedinicu za električna vozila, Ampere, te postati strateški investitor i dobiti mesto u upravnom odboru kompanije.

Micubiši je takođe obavezao da će investirati do 200 miliona evra u ovu jedinicu. Reno planira da je plasira na tržište putem inicijalne javne ponude do sledećeg proleća.