Renault prodaje udeo u Nissanu kao deo rebalansirane alijanse

Renault prodaje udeo u Nissanu kao deo rebalansirane alijanse

Reno je u utorak saopštio da Nissanu prodaje deo udela u japanskom proizvođaču automobila dok dve kompanije rebalansiraju svoj savez.

Udeo, ekvivalentan oko pet odsto osnovnog kapitala Nissana, procenjen je na 765 miliona evra po zaključnoj ceni akcija na Tokijskoj berzi u utorak.

Transfer po toj ceni će rezultirati kapitalnim gubitkom do 1,5 milijardi za Reno pošto je u svojim knjigama procenjivao udeo po višoj ceni.

Naplata će uticati na zaradu Renoa, koji je u prvoj polovini godine ostvario neto profit od dve milijarde evra, ali proizvođač automobila je rekao da to neće uticati na operativni prihod i da će „poboljšati neto finansijsku poziciju Automotive segmenta Renault Grupe“ .

Reno je ranije držao 43,4 odsto udela u Nissanu, ali pod „rebalansiranim“ savezom koji su dva proizvođača automobila zvanično pokrenula prošlog meseca, njih dvojica će preći na držanje 15 odsto unakrsnog udela.

Njihovo partnerstvo počelo je 1999. godine, kada je Reno spasio Nissan od bankrota.

Mitsubishi Motors se pridružio 2016. godine, a Nissan je preuzeo 34 procenta udela u svom teškom japanskom rivalu.

Međutim, pojavile su se brojne tenzije unutar grupe, uključujući i to što je francuska država povećala svoj udeo u Renou 2015. i hapšenje njenog lidera Karlosa Gona 2018. u Japanu pod sumnjom za finansijske malverzacije i njegov kasniji bekstvo iz zemlje.

Kao deo rebalansirane alijanse, Nissan je preuzeo udeo u Renaultovoj novoj diviziji električnih automobila pod nazivom Ampere.