Reno potpisao memorandum sa Slovenijom za proizvodnju redizajniranog električnog „Twinga“

Reno potpisao memorandum sa Slovenijom za proizvodnju redizajniranog električnog „Twinga“

Predstavnici francuskog proizvođača automobila Reno i Vlada Slovenije potpisali su memorandum o razumevanju koji predviđa proizvodnju redizajnirane verzije električnog modela „Twingo” u fabrici u Novom Mestu. Proizvodnja će početi 2026. godine, a planirano je da sa proizvodnih traka siđe 150.000 automobila godišnje, prenosi STA.

Vlada Slovenije će finansijski podržati ovu investiciju, a iznos podrške još uvek nije preciziran, ali se procenjuje na između 20 i 30 miliona evra, u skladu sa zakonom o investicijama, rekao je slovenački ministar privrede Matjaž Han.

Premijer Robert Golob istakao je da je Reno izabrao Sloveniju nakon intenzivne konkurencije sa drugim evropskim proizvodnim lokacijama, prenosi Le Figaro.

Reno je u novembru najavio lansiranje električnog „Twinga” po ceni ispod 20.000 evra, bez subvencija, u saradnji sa kineskim partnerom. Slovenačka podružnica Revoz, koja se nalazi u Novom Mestu, proizvodi vozila za Reno još od 70-ih godina prošlog veka, uključujući modele „Twingo” i „Clio”, i trenutno zapošljava više od 1.400 ljudi, prenosi Tanjug.