Regulatori u Kaliforniji glasaju za produženje rada nuklearne elektrane do 2030. godine

Regulatori u Kaliforniji glasaju za produženje rada nuklearne elektrane do 2030. godine

Kalifornijski energetski regulatori glasali su u četvrtak da dopuste nuklearnoj elektrani Diablo Canion da radi dodatnih pet godina, uprkos pozivima ekoloških grupa da je zatvore.

Komisija za javna preduzeća Kalifornije složila se da produži datum zatvaranja poslednjeg funkcionalnog nuklearnog postrojenja u državi do 2030. godine umesto da ga zatvori 2025. kao što je ranije dogovoreno.

Odvojeno, federalna nuklearna regulatorna komisija će razmotriti da li da produži dozvole za rad elektrani.

Dvostruki reaktori, koji se nalaze na pola puta između Los Anđelesa i San Franciska, počeli su da rade sredinom 1980-ih. Oni snabdevaju do 9% električne energije u državi svakog dana.

Odluka Komisije za javne komunalne usluge označava najnoviji razvoj događaja u dugoj borbi oko rada i bezbednosti fabrike, koja se nalazi na litici iznad Tihog okeana.

U avgustu je državni sudija odbacio tužbu Friends of the Earth koja je pokušala da blokira Pacific Gas & Electric, koja upravlja elektranom, da produži njen radni vek.

A u oktobru je Komisija za nuklearnu regulaciju odbila zahtev ekoloških grupa da se odmah zatvori jedan od dva reaktora.

PG&E se 2016. godine složio da zatvori fabriku do 2025. godine, ali je po uputstvu države promenio kurs i sada namerava da traži duži rad za fabriku, koja ne proizvodi gasove staklene bašte koji mogu doprineti klimatskim promenama.

Demokratski guverner Gevin Njusom, koji je nekada bio vodeći glas za zatvaranje fabrike, rekao je prošle godine da je snaga Diablo kanjona potrebna posle 2025. godine da bi se sprečila moguća nestanka struje dok Kalifornija prelazi na solarne i druge obnovljive izvore energije.

Aktivisti su osudili produženje i napomenuli da se očekuje da će projektovani troškovi nastavka rada fabrike za starenje premašiti 6 milijardi dolara.

„Ova loše osmišljena odluka će dodatno eskalirati finansijski pritisak na kalifornijske obveznike i proširiti opasnost od katastrofe u Diablo kanjonu“, rekao je Ken Kuk, predsednik neprofitne radne grupe za životnu sredinu.

„S obzirom da godišnji dodaci obnovljive energije u Kaliforniji premašuju proizvodnju Diablo Caniona, nema razloga da se nastavi sa radom“, dodao je on u izjavi.