Regulatori EU kažu da Amazonova kupovina proizvođača usisivača iRobot može štetiti konkurenciji

Regulatori EU kažu da Amazonova kupovina proizvođača usisivača iRobot može štetiti konkurenciji

Evropski regulatori saopštili su u ponedeljak da bi Amazonova predložena akvizicija proizvođača robotskih usisivača iRobot mogla naštetiti konkurenciji.

Evropska komisija, izvršna ruka Evropske unije i glavni antimonopolski organ, saopštila je da je obavestila Amazon o svom „preliminarnom stavu“ u vezi sa dogovorom nakon istrage koja je počela u julu.

Vest je izazvala zabrinutost investitora u vezi sa akvizicijom, pa su akcije kompanije iRobot Corp. iz Bedforda u Masačusetsu, najpoznatijeg po usisivaču Roomba kružnog oblika, pale za više od 17 odsto u ponedeljak.

Evropski regulatori izrazili su zabrinutost da bi otkup mogao da ometa konkurente iRobot-a da se efikasno takmiče na Amazonovom tržištu, za koje su rekli da je važna platforma za prodaju robotskih usisivača u Francuskoj, Nemačkoj, Italiji i Španiji.

Ako dogovor prođe, komisija je rekla da bi Amazon mogao biti podstaknut da spreči konkurente da prodaju svoje proizvode na svom tržištu ili im otežava da to urade.

Između ostalog, navodi se da bi Amazon mogao da smanji vidljivost proizvoda konkurenta na svom tržištu ili da ograniči pristup određenim etiketama, kao što je „Amazonov izbor“, koje bi mogle privući više kupaca. Takođe može pronaći načine da poveća troškove iRobotovih rivala za oglašavanje i prodaju svojih proizvoda na svojoj platformi, rekla je komisija.

Komisija ima rok do 14. februara da donese konačnu odluku o poslu. A Amazon će možda odgovoriti na neke od postavljenih primedbi.

Aleksandra Miler, portparol Amazona, rekla je da kompanija sa sedištem u Sijetlu radi sa komisijom i da je fokusirana na rešavanje njenih pitanja.

„IRobot, koji se suočava sa intenzivnom konkurencijom drugih dobavljača usisivača, nudi praktične i inventivne proizvode“, rekao je Miler. „Verujemo da Amazon može da ponudi kompaniji kao što je iRobot resurse za ubrzanje inovacija i investiranje u kritične karakteristike uz snižavanje cena za potrošače.“

Amazonova akvizicija iRobot-a najavljena je prošle godine za 1,7 milijardi dolara, ali je vrednost posla opala za 15% nakon što je proizvođač usisivača napravio novi dug.

Antimonopolske organizacije izrazile su zabrinutost u vezi sa sporazumom, rekavši da će on proširiti dominaciju giganta e-trgovine na tržištu pametnih domova.

Ali britanski antimonopolski regulatori odobrili su Amazonovu kupovinu iRobota još u junu. Akvizicija se još uvek suočava sa revizijom u SAD od strane Federalne trgovinske komisije.

Amazonove akcije su u ponedeljak porasle za manje od 1%.