Rast prodaje Apple laptop računara u Rusiji

Rast prodaje Apple laptop računara u Rusiji

Prodaja Apple-ovog MacBook Air-a i Pro-a u Rusiji porasla je za 20% na godišnjem nivou prošle godine uprkos tome što je tehnološki behemot napustio zemlju 2022. godine, izvestile su Izvestije, pozivajući se na trgovce.

Apple je obustavio prodaju svojih fizičkih proizvoda u Rusiji 2022. godine pod pritiskom sankcija, ali njegov App Store i neke pretplatničke usluge i dalje rade u zemlji. Snažan rast prodaje laptopova u 2023. je u suprotnosti sa preovlađujućim narativom da roba kompanija kao što je Apple postaje sve ređa u Rusiji.

Prošle godine je udeo Apple-ovih uređaja na ruskom tržištu zabeležio rast od 1% na godišnjem nivou i dostigao 6%.

Apple je zadržao lidersku poziciju u prodaji laptop računara u prodavnicama velikog ruskog maloprodajnog lanca elektronike M.Video-Eldorado, rekao je Aleksandar Afonin, menadžer proizvoda u kompaniji, a citiraju Izvestija.

U međuvremenu, direktorka odeljenja za elektroniku u MTS-u, Nina Plastinina, rekla je da se Appleov udeo povećao, pošto su trgovci uspeli da vrate lance snabdevanja na pravi put. Ona je dodala da je to podstaklo konkurenciju i na kraju potrošačima omogućava bolje cene.

Ministarstvo trgovine Rusije je 2022. godine dalo dozvolu da se proizvodi kompanije Apple unose u zemlju kroz paralelne šeme uvoza. Kao rezultat toga, ruski potrošači mogu lako da pristupe najnovijim pametnim telefonima, tabletima i laptopovima uvezenim preko trećih zemalja kao što su Turska, UAE i bivše sovjetske države.

Apple nije jedini proizvođač elektronike koji beleži povećanu prodaju u Rusiji uprkos tome što je napustio zemlju. U 2023, prodaja laptopa tajvanskog brenda Asus porasla je za 21%, dok je njegov udeo na lokalnom tržištu sa 13% u prethodnoj godini povećan na 14%.