Radnici Samsunga započeli trodnevni generalni štrajk zbog plata

Radnici Samsunga započeli trodnevni generalni štrajk zbog plata

Radnici južnokorejskog tehnološkog giganta Samsung započeli su u ponedeljak trodnevni generalni štrajk zbog plata i beneficija, rekao je za AFP šef sindikata koji predstavlja desetine hiljada zaposlenih, upozoravajući da bi ta akcija mogla da utiče na proizvodnju memorijskih čipova.

Samsung Electronics je najveći svetski proizvođač memorijskih čipova i čini značajan deo globalne proizvodnje vrhunskih čipova.

U kišnim jaknama i trakama sa natpisom „borite se solidarno“, hiljade radnika okupilo se ispred livnice i fabrike poluprovodnika kompanije u Hvasongu, Gjeonggi, sat vremena južno od Seula.

Menadžment Samsunga je zaključan u pregovorima sa sindikatom od januara, pri čemu dve strane nisu uspele da smanje razlike u pogledu beneficija i odbili su ponudu kompanije za povećanje plata od 5,1 odsto.

„Štrajk je počeo od danas“, rekao je za AFP Son Vu-mok, šef Nacionalne sindikata Samsung Electronics.

Današnji generalni štrajk je samo početak“, dodao je on.

„Podsećajući zašto smo ovde, molimo vas da ne dolazite na posao do 10. jula i da ne primate nikakve poslovne pozive“, poručio je on okupljenim radnicima.

Sindikat je saopštio da se protestu pridružilo oko 5.200 ljudi iz fabričkih pogona, proizvodnje i razvoja.

„Zar i dalje ne misle da će to uticati na njihovu proizvodnu liniju?“ rekao je Li Hjun-kuk, potpredsednik sindikata.

Sindikat, koji ima više od 30.000 članova, ili više od petine ukupne radne snage kompanije, najavio je trodnevni generalni štrajk prošle nedelje, rekavši da je to poslednje sredstvo nakon što su pregovori prekinuti.

Ovaj potez usledio je nakon jednodnevnog odlaska u junu, prve takve kolektivne akcije u kompaniji, koja je decenijama prošla bez sindikalnog udruživanja.

„Sada smo na kritičnoj raskrsnici“, navodi sindikat u apelu poslatom članovima prošle nedelje, pozivajući ih da podrže štrajk.

„Ovaj štrajk je poslednja karta koju možemo da koristimo“, navodi se u saopštenju, navodeći da radnici u kompaniji moraju „da deluju kao jedan“.

„Zaista sam uzbuđen“, rekao je jedan član sindikata i demonstrant za AFP. „Mi pravimo istoriju.“

Radnici su u martu odbili ponudu za povećanje plata za 5,1 odsto, a sindikat je ranije izneo zahteve uključujući poboljšanje godišnjeg odmora i transparentne bonuse zasnovane na učinku.

Samsung je odbio zahtev za komentar.

„Dok je štrajk koji je u toku zakazan samo za tri dana, među članovima koji učestvuju su oni koji rade na linijama za sklapanje čipova“, rekao je za AFP poslovni profesor Kim Dae-jong sa Univerziteta Sejong.

„S obzirom na to da bi sindikat mogao da izvrši dodatne štrajkove u slučaju da se zastoj nastavi, to bi moglo predstavljati veliki rizik za menadžment Samsunga usred njegove trke za dominaciju na konkurentnom tržištu čipova.

Samsung Electronics je skoro 50 godina izbegavao svoje zaposlene da se udruže u sindikate — ponekad usvajajući žestoke taktike, prema kritičari — dok se izdizao do najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona i poluprovodnika.

Osnivač kompanije Lee Biung-chul, koji je umro 1987. godine, bio je nepokolebljiv protiv sindikata, rekavši da ih nikada neće dozvoliti „sve dok mi oči ne budu prljave“.

Prvi sindikat u kompaniji Samsung Electronics osnovan je krajem 2010-ih.

Ova firma je vodeća podružnica južnokorejskog giganta Samsung grupe, daleko najvećeg od konglomerata pod kontrolom porodice koji dominiraju poslovanjem u četvrtoj po veličini ekonomiji Azije.

Nedavno je predvideo 15-struko povećanje svog operativnog profita u drugom tromesečju, zahvaljujući rastućoj potražnji za generativnom veštačkom inteligencijom.

Poluprovodnici su žila kucavica globalne ekonomije, koriste se u svemu, od kuhinjskih aparata i mobilnih telefona do automobila i oružja.

A potražnja za naprednim čipovima koji pokreću sisteme veštačke inteligencije je naglo porasla zahvaljujući uspehu ChatGPT-a i drugih generativnih AI proizvoda.

Poluprovodnici su vodeći izvoz Južne Koreje i dostigli su 11,7 milijardi dolara u martu, što je njihov najviši nivo u skoro dve godine, čineći petinu ukupnog izvoza Južne Koreje, prema podacima koje je objavilo ministarstvo trgovine.