Radnici Samsunga u Južnoj Koreji održali prvi štrajk

Radnici Samsunga u Južnoj Koreji održali prvi štrajk

Radnici tehnološkog giganta Samsung Electronics u Južnoj Koreji izveli su u petak prvi štrajk u kompaniji, rekao je za AFP šef velikog sindikata koji predstavlja desetine hiljada ljudi.

Samsung Electronics je jedan od najvećih svetskih proizvođača pametnih telefona i takođe jedna od retkih kompanija na globalnom nivou koja proizvodi vrhunske memorijske čipove koji se koriste za generativnu veštačku inteligenciju, uključujući vrhunski AI hardver od lidera u industriji kao što je Nvidia.

Menadžment kompanije, najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, zaključan je u pregovorima sa sindikatom o platama od januara, ali dve strane nisu uspele da suze svoje razlike.

„Prvi štrajk u Samsung Electronics-u se održava danas kroz korišćenje plaćenog odsustva, i podrazumeva se da mnogi zaposleni učestvuju“, rekao je Son Voo-mok, šef Nacionalne sindikata Samsung Electronics.

„Teško je dati tačan broj, ali iz onoga što sam video o prisustvu radnog mesta ujutru, postoji značajna razlika u odnosu na uobičajeno“, dodao je on.

Samsung Electronics je saopštio da je „marljivo učestvovao u pregovorima sa sindikatom i da će to nastaviti da čini“.

„Nema uticaja na proizvodne i poslovne aktivnosti. Stopa korišćenja plaćenog odsustva 7. juna je niža od one od 5. juna prošle godine“, koja je, kao i petak, bila u sendviču između državnog praznika i vikenda, saopštila je kompanija u izjava.

Štrajk u Južnoj Koreji je prvi napuštanje radnika tehnološkog giganta.

Oko 10 radnika održalo je protest ispred glavne kancelarije Samsunga u Seulu u petak, uzvikujući: „Poštujte rad! Ne želimo povišicu od 6,5 odsto ili bonus od 200 odsto!“

Samsung Electronics je vodeća podružnica južnokorejskog giganta Samsung Grupe, daleko najvećeg od konglomerata pod kontrolom porodice koji dominiraju poslovanjem u četvrtoj po veličini ekonomiji Azije.

Njegove akcije su pale za 0,13 odsto na popodnevnom trgovanju u Seulu.

Tajvanska kompanija za istraživanje tržišta TrendForce saopštila je da štrajk neće uticati na proizvodnju DRAM-a i NAND Flash-a, niti će izazvati nestašice u isporuci.

Samsung čini značajan deo globalne proizvodnje vrhunskih čipova, ali štrajk uključuje zaposlene u centrali, a ne radnike na proizvodnim linijama, saopštio je TrendForce.

Pored toga, to je samo jednodnevni štrajk i pada tokom dugo planiranog perioda odmora u Južnoj Koreji, što znači da bi kompanija verovatno već prilagodila predviđeni nivo osoblja.

„Konačno, fabrike se u velikoj meri oslanjaju na automatizovanu proizvodnju i zahtevaju minimalan ljudski rad. Stoga štrajk neće imati nikakav značajan uticaj na buduće snabdevanje memorijom“, navodi TrendForce u izveštaju.

Bez obzira na to, štrajk ima istorijsku važnost, „s obzirom da se Samsung opirao sindikalizaciji i bavio se razbijanjem sindikata toliko dugo“, rekao je za AFP Vladimir Tihonov, profesor koreje na Univerzitetu u Oslu.

On je rekao da je kolektivna akcija pokazala da „postoji postepena tendencija ka osnaživanju radne snage u Južnoj Koreji“.

Samsung Electronics je izbegavao sindikalno udruživanje svojih zaposlenih skoro 50 godina—ponekad usvajajući žestoke taktike, prema kritičari—u usponu da postane najveći svetski proizvođač pametnih telefona i poluprovodnika.

Osnivač Samsunga Li Bjung-čul, koji je umro 1987. godine, bio je nepokolebljivo protiv sindikata, rekavši da ih nikada neće dozvoliti „sve dok ne budem imao prljavštinu na očima“.

Prvi sindikat u kompaniji Samsung Electronics osnovan je krajem 2010-ih.

Godine 2020. Li Džae-jong, tadašnji potpredsednik kompanije i unuk osnivača, izvinio se „svima koje su mučili problemi rada u Samsungu”, dodajući da će „pobrinuti da” kompanija „ne bude kritikovana zbog sindikata”. -slobodno upravljanje“.

Ipak, Nacionalna unija Samsung Electronics, koja ima oko 28.000 članova, ili više od petine ukupne radne snage kompanije, rekla je da je reč „štrajk“ bila „tabu reč“ u tehnološkom gigantu.

„Dosledno se zalažemo da kompanija poštuje pitanja rada, prestane da ugnjetava sindikate i izbegava donošenje jednostranih odluka o pitanjima koja su tako blisko povezana sa radnicima“, rekao je sindikalni šef Sin za AFP.

Poluprovodnici su žila kucavica globalne ekonomije koja se koristi u svemu, od kuhinjskih aparata i mobilnih telefona do automobila i oružja.

Oni su vodeći izvoz Južne Koreje i dostigli su 11,7 milijardi dolara u martu, što čini petinu ukupnog izvoza, prema podacima ministarstva trgovine.

Li Hjun Kuk, potpredsednik sindikata, rekao je da štrajk neće „dovesti do poremećaja u proizvodnji i ne želimo da dovede do poremećaja u proizvodnji“.

„Mi samo želimo da Samsung čuje naš glas“, rekao je on za AFP.