Radnici kompanije Apple u Australiji spremaju se za još štrajkova

Radnici kompanije Apple u Australiji spremaju se za još štrajkova

Stotine radnika kompanije Apple u Australiji će ponovo štrajkovati nakon što je skoro dve trećine zaposlenih odbilo sporazum o plaćama i beneficijama, što je najnovija eskalacija borbe koja je dovela do višenedeljnih napuštanja u prodavnicama širom zemlje.

Rezultati objavljeni u ponedeljak pokazuju da je 68% Appleovih radnika odbacilo ugovor o radnom mestu koji je predložio menadžment uz učešće 87% od skoro 4.000 australijskih radnika Epla. Apple je odbio da komentariše rezultate.

Članovi Sindikata radnika maloprodaje i brze hrane (RAFFVU), jednog od trojice uključenih u pregovore i koji predstavljaju oko 200 radnika, sastaće se u ponedeljak uveče, a predstavnici sindikata kažu da će se o više štrajkova „apsolutno“ razgovarati.

„Radnici su veoma srećni, već tri meseca vode kampanju za fer sporazum. Naši članovi su bili angažovani na prilično ozbiljnim zabranama rada i štrajkovima“, rekao je Rojtersu telefonom sekretar RAFFVU Džoš Kulinan.

„Očekujemo da će članovi želeti da podrže niz obustava rada.“

Radnici RAFFVU-a organizovali su jednosatnu šetnju u subotu, na polovini trodnevnog glasanja. Usledio je celodnevni štrajk ranije u oktobru.

Pregovori su počeli u avgustu kada je Apple predložio novi set zaključanih povećanja plata i uslova za koje sindikati kažu da znače stvarno smanjenje plata i lošu ravnotežu između posla i privatnog života.

Sindikati žele da Apple garantuje povećanje plata koje odražava inflaciju – koja u Australiji prati oko 7 odsto, što je više nego duplo više od ciljanog raspona centralne banke – i vikende u dva uzastopna dana umesto da budu podeljeni.

Apple kaže da su njegove minimalne stope plata 17% iznad minimuma u ​​industriji i da radnici sa punim radnim vremenom dobijaju zagarantovane vikende.