Putin: Rusija može da preusmeri izvoz energije sa Zapada

Putin: Rusija može da preusmeri izvoz energije sa Zapada

Rusija može lako da preusmeri izvoz svojih ogromnih energetskih resursa sa Zapada u zemlje kojima su oni zaista potrebni, istovremeno povećavajući domaću potrošnju energije, rekao je u sredu predsednik Vladimir Putin.

„Kada je reč o ruskoj nafti, gasu i uglju, moći ćemo da povećamo njihovu potrošnju na domaćem tržištu i stimulišemo dubinsku preradu sirovina“, rekao je Putin na skupu o razvoju ruskog Arktika.

„Takođe ćemo povećati snabdevanje energetskim resursima u drugim regionima sveta gde su zaista potrebni“, dodao je on.

Ova izjava dolazi usred najnovije zabrane uvoza ruske nafte koju su uvele SAD, Kanada, Britanija i Australija kao odgovor na vojnu operaciju Moskve u Ukrajini. Zabrana uvoza energije bila je deo širih antiruskih sankcija koje imaju za cilj odsecanje privrede zemlje od globalnog trgovinskog i finansijskog sistema.

Putin je trenutnu energetsku krizu u Evropi pripisao odbijanju zemalja da „normalno sarađuju sa Rusijom, što je pogodilo milione Evropljana“.

„Naravno da se i mi suočavamo sa problemima, ali ovo otvara nove mogućnosti“, rekao je on.

Putin je dodao da su „neprijateljske zemlje“ uništile lance snabdevanja u ruskim arktičkim regionima i da neke nacije ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, stvarajući probleme za Moskvu.

U sredu je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov rekao da je Moskva spremna da prodaje naftu i naftne derivate „prijateljskim nacijama“, pošto tradicionalni uvoznici izbegavaju ruske isporuke energenata, primoravajući zemlju da smanji proizvodnju sirove nafte.