Putin predlaže ograničavanje izvoza uranijuma

Putin predlaže ograničavanje izvoza uranijuma

Predsednik Rusije, Vladimir Putin, izjavio je da bi Rusija mogla da sprovede ograničenja na isporuku određenih strateški važnih sirovina na globalno tržište, uključujući nuklearno gorivo, metale i minerale. Ovo bi bio odgovor na pokušaje Zapada da ograniči pristup ruskom tržištu određenim proizvodima stranog porekla. Putin je naglasio da bi ograničenja mogla obuhvatiti izvoz uranijuma, titanijuma, nikla i druge robe.

Putin je istakao da, uprkos zapadnim ograničenjima, Rusija i dalje isporučuje određene proizvode na svetsko tržište u velikim količinama, a da su neki kupci veoma zadovoljni ruskom robom. On je naglasio značaj ruskih rezervi strateških sirovina i sugerisao da bi trebalo razmotriti mogućnost postavljanja određenih ograničenja u isporuci na strana tržišta.

Rusija je ključni igrač na tržištu obogaćenog uranijuma, sa udelom od oko 40%. Takođe je najveći svetski proizvođač titanijuma, važnog materijala za avio-industriju, i među deset najvećih proizvođača nikla, bitnog za proizvodnju čiste energije. SAD su već zabranile uvoz ruskog nikla, ali su oslobodile uvoz ruskog uranijuma do 2028. godine.

Do sada, ni SAD ni EU nisu uvele sankcije protiv ruskog titanijuma. Međutim, američke i evropske kompanije i dalje se oslanjaju na Rusiju za snabdevanje ovim materijalom. SAD su ograničile izvoz prema najvećem ruskom proizvođaču titanijuma, VSMPO-Avisma, ali dozvoljavaju uvoz njihovog titanijuma.