Putin ističe ciljeve Rusije na globalnom energetskom tržištu

Putin ističe ciljeve Rusije na globalnom energetskom tržištu

Akcije Rusije u vezi sa energetskim resursima imaju za cilj da obezbede stabilnost tržišta, a ne stvaraju prepreke nikome, insistirao je predsednik Vladimir Putin u utorak na sastanku sa svojim kolegom iz UAE Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom u Sankt Peterburgu.

Lider UAE boravi u zvaničnoj poseti Rusiji radi razgovora o saradnji dve zemlje, kao i regionalnim i međunarodnim pitanjima.

„Aktivno radimo u okviru OPEK+. Znam vaš stav, naše akcije, naše odluke nisu uperene ni protiv koga… One su usmerene na stabilnost na svetskim energetskim tržištima, kako bi se i potrošači energenata i oni koji su uključeni u njihovu proizvodnju, kao i dobavljači osećali smireno, stabilno i samouveren. Tako da će ponuda i potražnja biti izbalansirane“, rekao je Putin.

Prošle nedelje, Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici (OPEK+) pristala je na smanjenje proizvodnje nafte za 2 miliona barela dnevno počevši od novembra. Smanjenje, koje je najveće smanjenje proizvodnje od početka 2020., odobreno je uprkos pritisku SAD da pumpaju više. Očekuje se da će to zaustaviti najnoviji pad globalnih cena nafte.

Američki predsednik Džo Bajden izrazio je razočarenje odlukom, a ministarka finansija Dženet Jelen nazvala je taj potez „beskorisnim i mudrim“.

Zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak, koji je prisustvovao sastanku OPEK+, rekao je da je smanjenje proizvodnje neophodno da bi se uravnotežilo tržište pre sezonskog pada tražnje.

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, Vašington nastoji da iznudi svoje odluke u vezi sa tržištem nafte i manipuliše cenama, čak i po cenu destabilizacije globalnog energetskog tržišta.

Analitičari koje je intervjuisao Blumberg upozoravaju da bi smanjenje proizvodnje moglo dovesti do skoka cena nafte iznad 100 dolara po barelu i primorati SAD da iskoriste svoje strateške rezerve. Oni takođe veruju da bi Rusija mogla da primeni još veće rezove od onih koje je najavio OPEK+ kao odgovor na uvođenje gornje granice cene nafte od strane EU prošle nedelje. S obzirom na porast cena nafte, malo je verovatno da će profiti od ruskog izvoza nafte patiti čak i uz smanjenje proizvodnje, kažu oni.